Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 72

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 72

9.3.1. HAREKET

9.3.1.1. Cisimlerin Hareketlerinin Sınıflandırılması

Amaç: Bir cismin hareketini farklı referans noktalarına göre değerlendirerek cisimlerin hareketlerini sınıflandırmak.

Bir hareketi tanımlamak için seçilecek referans noktasının nasıl bir etkisi olabilir?

Harekete yol açan etkilere bakılmaksızın, yalnızca cisimlerin konumları ile zaman arasındaki ilişkiyi inceleyen fiziğin alt alanı olan mekaniğin dalına kinematik denir. Görsel 3.1’de yatay hareketli bir platformu kullanan yolcular görülmektedir.

Görseli incelediğinizde, platform üzerinde duran yolcular birbirlerini hareketsiz görürken platform dışında duran başka bir kişi ise platformdaki yolcuları hareketli görür. Eğer platformdaki yolcu platform dışındaki kişiyi gözlemlerse bu sefer bu kişi hareketli olarak gözlenecektir. Şimdi bu durumu sayısal örneklerle açıklayalım. Platform ortalama 1 m/s sürat ile hareket etsin. Bu platform üzerinde siz duruyorken yanınızdan zıt yönde 1,5 m/s’lik süratle geçen bir kişinin olduğunu düşünün. 1,5 m/s yanınızdan geçen kişinin platforma göre süratidir.

ğer siz platform dışında durup platformda yürüyen kişiyi gözlemlerseniz gözlemlediğiniz kişinin yere göre süratinin 1 m/s + 1,5 m/s = 2,5 m/s’lik bir süratle hareket ettiğini belirlersiniz. Bu durumu günlük yaşantınızda karşılaştığınız yürüyen merdivenlerdeki, otobüsteki, trendeki yolcularda da görebilirsiniz.

Peki, hareket olgusuna Dünya’nın dışından bakarsanız Dünya ve üzerindeki her şeyin hareketli olduğunu söyleyebilir misiniz?

Dünya üzerinde hareketsiz olan binalar Dünya’nın hem kendi ekseni hem de Güneş etrafında dönmesi nedeniyle hareketlidir. Yine benzer biçimde Güneş’in Samanyolu galaksisinin merkezi etrafındaki yörüngesinde dönmesi, Samanyolu galaksisinin diğer galaksilere göre yerini değiştirmesi aslında her şeyin hareketli olduğunu göstermektedir. O hâlde hareketi tanımlamak için belirli bir gözlem noktasının seçilmesi gerekliliği çıkarımını yukarıda verilen örneklerden yapabilirsiniz. Seçilen bu noktaya referans noktası denir.

Farklı referans noktalarından yapılan gözlemlerden, cismin hareketiyle ilgili farklı sonuçlar elde edilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!