Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Fizik

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 19 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19

1.1.3. Vektörlerin Bileşkesinin Bulunması

Cisimlere bazen birden fazla vektörel nicelik etki edebilir. Mesela uçaklarda bulunan çift motorların (Görsel 1.1), köpek kızaklarında kızağı çeken köpeklerin (Görsel 1.2), kayıklarda kürek çeken kayıkçıların (Görsel 1.3) hareketi sağlamak için uyguladığı kuvvet sayısı birden fazladır.

Hareketini farklı yön ve doğrultularda sürdürerek belli bir rotayı takip eden uçağın, akıntılı sularda hareket ederken akıntı yönünde sürüklenen kayığın, arazi şartlarına göre kar üzerinde sağa sola manevralar yaparak ilerleyen köpek kızaklarının hareketi süresince aldığı toplam yol ile yer değiştirme büyüklükleri de birbirinden farklıdır. Hareketlilerin hareketi süresince, skaler bir büyüklük olan kat ettikleri toplam yol cebirsel toplama işlemi ile bulunur. Ancak vektörel bir nicelik olan yer değiştirmeyi bulmak için farklı yöntemler kullanılması gerekir. Yer değiştirmede olduğu gibi aynı cins iki ya da daha fazla vektörün toplanmasıyla elde edilen vektöre bileşke vektör denir. Bileşke vektör R ile sembolize edilir. Bileşke vektörü bulmak için genellikle iki yöntem kullanılır.

1. Uç Uca Ekleme Yöntemi

Bu yöntemde, herhangi bir sıra gözetmeksizin toplanacak vektörler yön ve doğrultuları değiştirilmeden, birinin bittiği yerden diğeri başlatılarak uç uca eklenir. Elde edilen geometrik şekilde, ilk vektörün başlangıç noktasından son vektörün ucuna çizilen vektör, bileşke R vektörüne eşittir (Şekil 1.11). Yön ve doğrultuları Şekil 1.11.a’da verilen A, B ve C vektörlerinin bileşkeleri R vektörünün uç uca ekleme yöntemiyle bulunması Şekil 1.11.b’de verilmiştir.

Skaler büyüklüklerdeki toplama işleminde olduğu gibi vektörlerin toplanmasında da değişme özelliği vardır. Bu yüzden vektörlerin toplanmasında değişme özelliği kullanılarak işlemiyle aynı sonuca ulaşılır (Şekil 1.11.c).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!