Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152

Propanol

Propanol ya da yaygın adıyla propil alkol, oda şartlarında keskin küf kokusuna sahip renksiz bir sıvıdır. Havadan ağır olan buharı göz, burun ve boğazda tahrişe yol açar. Propanol sanayide genellikle çözücü olarak (yazıcı mürekkeplerinde, boyalarda, kozmetik ürünlerinde) kullanılır. İzomeri olan propan-2-ol (izopro- pil alkol), dezenfektan özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı sabun ve losyonlarda antiseptik olarak kullanılır. Ayrıca izopropil alkol ilk ticari sentetik alkoldür.

Bütanol

Molekül formülü C4H9OH olan n-bütanol, mono alkollerin dördüncü üyesidir. Bu alkolün izomerleri 2-bütanol, 2-metil-1- propanol ve 2-metil-2-propanol şeklindedir. Şeffaf, renksiz ve kokusu kalıcı olmayan bir sıvıdır. Suda metanol ve etanol gibi iyi çözünmez. Sanayide diğer alkoller gibi çözücü olarak kullanılır. Ayrıca bütanolden araç motorlarında etanol gibi yakıt olarak da yararlanılır.

Etandiol (Glikol)

Yaygın adı glikol olan etandiol, renksiz ve yağlı bir sıvıdır. Otomobillerin soğutma sistemlerinde antifriz, hidrolik fren sistemlerinde fren sıvısı olarak kullanılır.

Propantriol (Gliserin)

Alkol ailesinden olan propantriolün yaygın adı gliserindir. Akışkan olmayan, berrak ve renksiz bir sıvıdır. Bitkisel ve hayvansal yağlardan sabun yapımında bir yan ürün olarak ortaya çıkmıştır. Gliserinin çok çeşitli kullanım alanları vardır. Sakız ve reçinelerin temel bileşeni olan gliserin, modern dış cephe koruyucularının üretiminde de kullanılır. Nitrik asitle verdiği tepkime sonunda nitrogliserin adı verilen patlayıcı elde edilir. Alyuvar ve göz korneası gibi canlı dokuları dondururken dokuları soğuktan korur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!