Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 219 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219

Yumurta Hücresinin Oluşumu (Oogenez)

Dişi bireylerde yumurta hücresinin gelişimi, embriyonik gelişim döneminde anne karnında başlar. Ergenlik dönemine kadar faaliyet göstermeyen yumurtalıklar, bu dönemde hipotalamustan salgılanan gonadotropin (GnRH) hormonunun etkisiyle gelişir. Yumurtalıkta bulunan yumurta ana hücrelerinden (oogonium, 2n kromozomlu), dişi üreme hücresi olan yumurtanın (ovum, n kromozomlu) mayoz bölünme ile oluşmasına oogenez denir. Oogenez, yumurta ana hücresinden (2n) birincil oositin (2n) üretimi ile başlar. Ergenlikte folikül uyarıcı hormonun (FSH) etkisiyle her ay, bir folikülde bulunan birincil oosit, mayoz bölünmeye devam eder.

1. Yumurta ana hücreleri embriyonik dönemde mitoz bölünme ile birincil oosit hücrelerini oluşturur. Folikülde yer alan birincil oosit, mayoz bölünmeye başlar ancak profaz I aşamasında bölünme durdurulur. Birey ergenliğe geçtiğinde bu hücreler, folikülde koruyucu hücreler ile çevrilidir.
2. Ergenlikte “Mayoz I”i tamamlayarak ikincil oosit ve birincil kutup hücresini oluşturur. Sitoplazma bölünmesinde ikincil oosit, sitoplazmanın çoğunu alır.
Kutup hücreleri az sitoplazmalı işlevsiz hücreler olarak oluştuğu için zamanla kaybolur.
İkincil oosit, “Mayoz II” bölünmesine başlar ancak metafaz II evresinde bekler. İkincil oosit yumurtlama ile yumurta kanalına bırakılır.
3. Bu kanalda bir sperm tarafından döllenecek olursa “Mayoz II” kaldığı yerden devam eder. Döllenmiş ikincil oosit mayozu tamamlar daha sonra yumurta ve sperm çekirdeği kaynaşır. Eşit olmayan sitoplazma bölünmesi nedeniyle bol sitoplazmalı döllenmiş yumurta ve az sitoplazmalı ikinci kutup hücresi oluşur. İşlevsiz kutup hücresi zamanla kaybolur.

Yumurtlama sonrası serbest bırakılan ikincil oosit, döllenmez veya oogenezi tamamlamazsa rahimden servikse geçer ve vajinadan dışarıya atılır. Dişilerde her birincil oosit sadece bir yumurta (ovum) oluşturabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!