Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 176-177-178-179

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 176-177-178-179 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 176-177-178-179

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 176

1. Konu: Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Yaşadığımız İl

Anahtar Sözcükler: Ekonomik ilişki, ihracat, ekonomik faaliyet

Başlarken

Görsel: 7.1’de belirtilen öğeler İstanbul’un ekonomik faaliyetlerini niçin etkiler?

  • Cevap: Bu öğeler turizm öğeleridir. Turizm İstanbul için çok kıymetli bir kazanımdır. Çünkü senede milyonlarca yerli ve yabancı turistin İstanbul’u ziyaret ettiğini biliyoruz. Turistler İstanbul’un ekonomisine çok ciddi katkı yapmaktadır. Bu bakımdan ekonomide turistik öğelerin kıymetini bilmek gerekir.

SIRA SİZDE

Aşağıdaki tabloda 2021 yılı TÜİK verilerine göre ihracat rakamları yer alıyor.

Sizce tablonun alt veya üst sıralarında olunmasında belirleyici olan nedir?

  • Cevap: Burada en önemli kalemin tarımsal ürünler olduğunu düşünüyorum. Adana’nın ihracatında tarımsal kalemler öne çıkar. Kırşehir’de ise çok fazla ihracat ürünü olmadığı için listenin sonunda Kırşehir vardır.

Bunda illerin tarım, turizm, sanayi, ulaşım gibi alanlarda yaptığı ekonomik faaliyetlerin etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu illerin gelişimi bakımından eğer turizm, sanayi ve ulaşım gibi alanlarda gelişmişlik düzeyi varsa o zaman o bölgelerin ciddi bir şekilde ekonomik olarak kalkınmada önde olduğunu söyleyebiliriz.

Sizce bu iller arasında hangi farklılıklar vardır?

  • Cevap: Bazı illerde sanayi gelişmemiş, bazı illerde turizm gelirleri az, bazı illerde ise tarım gelirleri çok yüksektir. Aralarındaki fark ekonominin nasıl ayakta kaldığı ve hangi faaliyetlerin önde olduğudur.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 177

Taş İşlemeli Evleriyle Ünlü, MARDİN

Mardin, sarı kalker taşının kullanıldığı, çeşitli motiflerle bezenmiş geleneksel evleriyle ünlüdür (Görsel: 7.2). Taş işlemeciliği , sanatı varlığını sürdürmektedir. Evleri, dört metrelik duvarlar çevreler. 1979’da SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Kasımiye Medresesi,
Şeyh Çabuk Camii, Deyrulzafaran Manastırı görülmeye değer yerlerdendir. Türkiye ihracat sıralamasında 18. sırada yer alan Mardin, Ortadoğu’ya yapılan un ihracatının %60’lık pazarına sahiptir.
Mardin’de;

2006’dan beri SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali,

2009 yılından beri Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali düzenlenmektedir. 2019 yılında yaklaşık 27 bin seksen altı turist, Mardin’de konaklamıştır.

Turizm, Tarih ve Tarım Kenti, MUĞLA

Elverişli iklim şartları, doğa güzellikleri ve tarihî eserleri, yöreyi turizm merkezi hâline getirmiştir. 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Seydikemer’deki Letoon antik kentine yüzlerce turist gelmektedir. Ülkemizde deniz kültür balıkları ve yavru deniz balıkları, çam balı ve balmumu üretiminde birinci sıradadır. Narenciye, turunçgil ve seracılık ürünlerinin ihracat miktarları yüksektir ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlar. Yaklaşık 15 milyon zeytin ağacı mevcuttur. Bir milyona yakın arı kovanı varlığı ile ülkemiz toplam kovan varlığının yaklaşık %15’ine sahiptir. Dünyada üretilen çam balının %85’i Muğla’da üretilmektedir. Bitkisel tarım ürünleri ve su ürünlerinden çipura, levrek, alabalık, Almanya, İtalya, ABD, Lübnan, Makedonya ve Rusya gibi birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Kıyı şeridinin uzunluğu 1 000 km’den fazladır. Turistlerin en çok geldiği yerler Bodrum, Marmaris, Fethiye, Milas, Datça ve Dalaman’dır (Görsel: 7.3). En fazla turistin geldiği ülkeler İngiltere, Almanya, Hollanda, Ukrayna, Belçika’dır. 2021’de gelen turist sayısı yaklaşık 1 milyondur.

Aşağıdaki tablodan İstanbul, Mardin ve Muğla illerinin sıralarını belirleyiniz. Bu iller arasındaki hangi farklılıklar, ihracat sıralamalarını etkilemiş olabilir?

  • Cevap: İstanbul 1. sıradadır. Çünkü İstanbul turizm, ulaşım, sanayi gibi gelirleri çok yüksek bir ilimizdir. Muğla sonlara doğrudur ki bu da muhtemelen tarımsal ürünlerden elde edilen gelirlerdendir. Mardin ise tarım geliriyle Muğla’nın önündedir.

Yaşadığınız ilin, ülkemiz ihracatında kaçıncı sırada olduğunu belirleyiniz. İlinizin bu sırada olmasında neler etkili olmuş olabilir?

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşamaktayım. İstanbul’un turizm, sanayi ulaşım gibi kalemlerde büyük gelirleri olması bu sırayı almasında değerlidir.

Yaşadığınız il ile belirlediğiniz başka bir ili tarım, sanayi, turizm, ulaşım, kültür yönünden karşılaştırmaya çalışınız. Farklılıkları belirleyiniz.

  • Cevap: İstanbul’u Kırşehir ile kıyasladığımızda Kırşehir’in her alanda İstanbul’un çok gerisinde olduğunu görürüz. Bu da sıralamada sonlarda olmasına neden olmaktadır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 178

SIRA SİZDE

Aşağıdaki genel ağ haberini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Türkiye Dünyaya Binlerce Ton Kuru Kayısı Sattı

Malatya, dünya kuru kayısı ihtiyacının %85’ini karşıladığı için “dünya kayısı başkenti” olarak anılır (Görsel: 7.4). Geçen yıl Malatya ile civar illerdeki 3 ilçeden 78 bin 859 ton kayısı ihraç edildi. İklimi ve toprak yapısı sayesinde farklı lezzet ve irilikte ürün veren yaklaşık 7,5 milyon kayısı ağacına ev sahipliği yapan Malatya’nın yanı sıra Kahramanmaraş’ın Elbistan, Elâzığ’ın Bas- kil ve Sivas’ın Gürün ilçelerinde de yetişen kayısı, bu yıl da dünya sofralarını süsledi. “Malatya kayısısı” olarak dünyada nam salan kuru kayısı, 78 bin 859 tonluk ihracat sayesinde elde edilen 289 milyon 349 bin dolarlık gelirle ülke ekonomisine katkı sağladı.

Kuru kayısı üretiminde zirvede olan illerimizin bu başarısının sırrı sizce nedir?

  • Cevap: İklimi ve toprak yapısı sayesinde farklı lezzet ve irilikte ürün veren yaklaşık 7,5 milyon kayısı ağacına ev sahipliği yapan Malatya’nın yanı sıra Kahramanmaraş’ın Elbistan, Elâzığ’ın Baskil ve Sivas’ın Gürün ilçelerinde bu kayısı ağaçların olması ve ihracatçıların başarısının olduğunu düşünüyorum.

Malatya kayısısı tarımdan başka hangi alanlarda ülke ekonomisine katkı sağlayabilir?

  • Cevap: Kayısının tatlısının şampuanının yapılması, reçelinin ve hatta parfümünün yapılması sayesinde bu ürünler yurt dışına gönderilerek ülkeye döviz girdisi sağlanabilir.

SIRA SİZDE

Harita: 7.1’i inceleyiniz. Bir yerde çeşitli ulaşım imkânlarının olması o yerin ekonomisine ve ülke ekonomisine nasıl katkı yapabilir? Havaalanlarının, limanların ve sınır kapılarının açılması ekonomik gelişmelerle mi ilişkilidir yoksa farklı etkenler de var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Ulaşımı gelişmiş bölgeler her türlü ticaretin gelişimi için uygun koşullara sahiptir. Hammaddelerin gelmesi, işlenmiş maddelerin yurt dışına gönderilmesi gibi ticaretin damarı olan unsurlar ulaşımı gelişmiş bölgelerde çok rahat bir şekilde yapılabilir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 179

SIRA SİZDE

Aşağıdaki soruları kutucuklarda verilen kavramlarla sayıları kullanarak cevaplayınız. Her ifadeyi birden fazla soru ile ilişkilendirebilirsiniz.

  • Cevap:

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Yaşadığınız ilin ülke ekonomisine katkısını artırabilmek için neler yapılmalıdır? Örnekler veriniz.

  • Cevap: İlimizde hibe yatırımlar alınmalı bu yatırımlar işletmeler için kullanılmalıdır. Fabrikalar açılmalı, turistik değerler varsa bu değerler öne çıkarılmalı, tarımsal değerleri varsa bu ürünlerin kalitesi arttırılmalı ihracat ürünü haline getirilmelidir.

ÜRÜN DOSYASI

“Bir ilin, birden fazla alanda ülke ekonomisine katkı sağlaması için yapılması gerekenler” konusunda bir kompozisyon yazınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: İLİMİZİ NASIL GELİŞTİRİRİZ

İnsan yaşadığı yere hizmette bulunmalıdır. Yaşadığı yeri her alanda ileriye taşımak için elinden gelen neyse onu ortaya koymalıdır. İnsanlar hangi alanlarda yetenekli iseler o alanda yaşadığı ile katkıda bulunmalı. Mesela turizm alanında çalışanlar turistik değerleri öne çıkarmalıdır. Çiftçiler kooperatif kurarak ürünlerinin kalitelerini arttırarak tarım ihracatını arttırmalıdırlar. Yerel yönetim görevlileri ise ulaşım istihdam veya organize sanayi gibi yatırımlarla üretimi o ilde arttırmalıdır.

ÖZ DEĞERLENDİRME

  • Cevap:

1. Yaşadığım ilde hangi alanlarda ekonomik faaliyetler yapıldığını bilirim. ? X
2. Yaşadığım ildeki ekonomik faaliyetlerin ülke ekonomisine yaptığı katkılara örnekler verebilirim. ?X
3. Bir ilde gerçekleşen ekonomik faaliyetlerin ülkeler arası ekonomik ilişkilere önemli katkılar yapabileceğini bilirim. ?X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

İletişim ve ulaşım araçlarının listesini yapınız. 2. konunun “Başlarken” bölümü için hazırlık yapınız.

  • Cevap: ulaşım araçlarına örnekler:

kamyon
araba
uçak
tren
gemi
tekne
motosiklet

iletişim araçları nelerdir:

iletişim araçları bizim başka bir kişiyle iletişime yada haberleşmeye yarayan araçlarının adıdır.

iletişim araçlarına örnekler:

bilgisayar
e posta
tablet
sosyal medya
telefon
mektup

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 176-177-178-179  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
2
love
2
unlike
1
clap
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!