Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 190

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 190 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 190

Bir öğrenci, basit bir termometre tasarlayarak ölçüm yapmak istemiştir. Bunun için özdeş cam şişeler, özdeş şeffaf pipetler ve aynı renkte özdeş sıvılar kullanmıştır. A ve B şişelerini aynı sıcaklıktaki renkli sıvı ile tamamen doldurup şişelerin içerisine birer pipet yerleştirmiştir. B şişesindeki pipetin ucunu ise kapatmıştır. Böylece I. Grup’u elde etmiştir.
Yarıya kadar renkli sıvı doldurduğu C şişesine de pipet yerleştirmiştir. A ve C şişeleri ile de II. Grup’u elde etmiştir.
I. Grup ve II. Grup’taki şişeleri, içlerindeki sıvıdan daha yüksek sıcaklıkta sıvı bulunduran kaplara yerleştirmiştir.
Gerçekleştirilen deneyin sonuçlarına yönelik tahminlerinize dayanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1) A, B ve C şişelerindeki sıvılarda meydana gelen değişimler nelerdir? Böyle düşünmenizin temel sebebi neler olabilir?

  • Cevap: Yüksek sıcaklıktaki sıvıya yerleştirilen A, B ve C şişelerindeki sıvılar, borularda veya şişede yükselmeye başlar. Bunun sebebi şişelerdeki sıvıların ısı alarak genleşmesidir.

2 )Bir süre beklendikten sonra I. Grup’taki şişelerden hangisinde pipetteki sıvı daha fazla yükselir? Böyle düşünmenizin temel sebebi nedir?

  • Cevap: 1. gup’taki şişelerden Anın pipetinde daha fazla sıvı yükselir. Çünkü B şişesindeki pipetin ağzı kapatılınca içerisinde hava kalır. Genleşen sıvı yükselmeye başlayınca hava sıkışmaya başlar ve havanın basıncı artar. Bu durumda pipette sıvı daha az yükselir.

3) Bir süre beklendikten sonra II. Grup’taki şişelerden hangisinde pipetteki sıvı daha fazla yükselir? Böyle düşünmenizin temel sebebi nedir?

  • Cevap: II. Grup’taki şişelerden yine Anın pipetindeki sıvı yüksekliği daha fazladır. Çünkü C şişesinde bulunan sıvı miktarı azdır. Şişedeki sıvı, ısı alıp genleşirken kabı tamamen doldurmadığı için pipette sıvı yükselmesi ya hiç gözlenmez ya da çok az gözlenir.

4)B şişesindeki pipette sıvının öncekine göre daha yükseğe çıkabilmesi için ne yapılmasını önerirsiniz?

  • Cevap: B şişesindeki sıvının pipette öncekine göre daha yükseğe çıkabilmesi için ağzı kapatılmış pipetin içindeki havanın vakum- lanması gerekir.

5 )Bu şekilde yapılmış bir termometre ölçeklendirilirken nasıl bir yol izlenmelidir? Termometreler hakkındaki bilgilerinize dayanarak açıklayınız.

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Muhtemel cevaplar: Şişe önce erimekte olan buz dolu bir kaba yerleştirilip bir süre bekletilir ve pipetteki sıvının bulunduğu yer işaretlenir. Şişe daha sonra, kaynamakta olan suyun içerisine yerleştirilip bir süre beklenir. Sıvının pipette yükselmesi durduktan sonra pipetteki sıvının seviyesi işaretlenir. Suyun donma noktası ile kaynama noktasını gösteren çizgilere değerler verilip çizgiler arası, eşit bölmelere ayrılır.

6 )Bu basit termometreyi siz yapıyor olsaydınız termometrenizin daha hassas ölçüm yapabilmesi için nelere dikkat ederdiniz? Termometreler hakkındaki bilgilerinize dayanarak düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap:

Pipet ve şişenin daha küçük genleşme katsayısına sahip malzemeden yapılmış olanı seçilebilir. Şişe ve pipetin ısı aldığında daha az genleşmesi sağlanabilir.
Daha büyük genleşme katsayısını sahip sıvı seçilebilir. Böylelikle daha çok ısı alan sıvının daha çok genleşmesi sağlanabilir.
Kullanılan pipetin kesit alanı küçük olmalıdır. Böylece genleşen sıvının pipette daha çok yükselmesi sağlanır.
Şişelerin hacmi büyük olmalıdır. Daha çok sıvı alır ve daha çok sıvının genleşmesi fazla olur.
Şişe renkli sıvı ile tamamen dolu olmalıdır. Böylece ısı alıp genleşen sıvı, sadece pipette yükselir.
Pipetin ağzı kapalı ve içerisindeki hava vakumlanmış olmalıdır. Böylece basınçtan dolayı oluşan etki ortadan kalkar.
Yapılan ölçeklendirmede bölme sayısı fazla olmalıdır. Böylece küçük sıcaklık değişimleri de tespit edilebilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 190 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!