Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 179

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 179 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 179

Viskozite ile ilgili verilen metni okuyarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
Viskozite, bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence denir. Viskozite sıvılar için birçok faktöre göre değişen ayırt edici bir özelliktir. Moleküller arası kuvvetleri büyük olan sıvıların viskoziteleri, moleküller arası kuvvetleri küçük olan sıvıların viskozitelerinden yüksektir. Sıcaklık arttıkça viskozite azalır. Örneğin dondurma, soğuk iken akmaz fakat sıcaklık arttıkça erimeye başlar yani dondurmanın viskozitesi azalır.
 1. Ayşe teyze, soğuk bir kış günü pencereden sokağı seyrederken yolların bozuk olduğunu fark eder ve ertesi günü yolların asfaltlanması gerektiğini mahalle muhtarına söyler. Muhtar, Ayşe teyzeye bu mevsimde yolların asfaltlanmasının uygun olmayacağını söyler. Sizce bu durumun nedeni ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: İçinde bulunulan mevsim kış olabilir. Asfalt genellikle yaz aylarında yapılır. Çünkü sıcakta asfaltın viskozitesi azalır ve akıcılığı artar. Bu sebeple asfaltlamanın yapılamayacağı söylenmiştir.

2. Hüseyin amca evini boyamak için hırdavatçıdan boya ve rulo alır. Boyama işlemine pürüzsüz duvarda başlar. Boyanın yüzeye kolayca sürülemediğini ve boyama işleminin yeterince iyi olmadığını fark eder. Bu sorunu çözmek için Hüseyin amcaya nasıl yardımcı olabiliriz? Açıklayınız.

  • Cevap: Boyanın viskozitesi yüksek olduğundan zemine kolayca sürülmez. Boyanın akıcılığını artırmak yani viskozitesini azaltmak için boya inceltici maddeler kullanılarak sorun çözülebilir.

3.Bileşiklerinin viskozite değerleri (16,1 Pa.s, 0,894 Pa.s ve 1200 Pa.s) karışık olarak verilmiştir. Verilen viskozite değerlerinin hangi bileşiğe ait olduğunu belirleyiniz. Bunu yaparken nelere dikkat ettiğinizi açıklayınız.

  • Cevap: Bu maddelerin hepsi moleküller arası hidrojen bağına sahiptir. Gliserinde hidrojen bağı daha fazla olduğu için moleküller arası etkileşim diğerlerine göre daha kuvvetlidir. Viskozite moleküller arası etkileşim ile doğru orantılı olduğu için gliserinin viskozitesi en büyüktür.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 179 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!