Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 208

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 208 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 208

Gazların sıcaklıklarındaki değişimin gazların hacimlerine etkisi üzerine yapılan aşağıdaki çalışmayı inceleyerek soruları cevaplayınız.

Bir laboratuvarda gazların hacimleriyle sıcaklıkları arasındaki değişimi gözlemlemek için araştırmacılar, kendi aralarında iş bölümü yaparak iki grup oluşturuyor.
1 mol gazın 1 atm basınçlı ortamda, sıcaklık artışı ile hacimlerindeki değişimi 1. grup Celsius (oC) ölçeğini, 2. grup ise Kelvin (K) ölçeğini kullanarak ölçümlerini yapıyor. Sıcaklık artışıyla gazın hacminde meydana gelen değişimleri önce not eden gruplar sonra deney verilerini kullanarak 1. grup I. grafiği, 2. grup II. grafiği aşağıdaki gibi çiziyor.

1. Grafikleri inceleyerek sıcaklık artışı ile gaz hacminde meydana gelen değişimleri yorumlayarak açıklayınız.

  • Cevap: Sıcaklık gazların hacimlerinde artış meydana getirir. Gazların hacimlerindeki artışın sebebi sıcaklık etkisi ile gaz taneciklerinin hızının ve dolayısıyla tanecikler arasındaki boşluğun artmasıdır.

2. Araştırmacılar, yaptıkları deneysel çalışmanın sonucunda gazlarla ilgili hesaplamalarda Kelvin ölçeğinin daha kullanışlı olacağına karar vermişlerdir. Araştırmacıların böyle bir karar vermesindeki sebep sizce ne olabilir?

  • Cevap: Grafikler incelendiğinde Celsius ölçeğinde sıcaklık iki katına çıkarken gazın hacmindeki artışın iki katına çıkmadığı görülmektedir. Ancak Kelvin ölçeğinde sıcaklık artışı ile gaz hacmi arasında doğru orantı olduğu görülmektedir. Bu nedenle gazlarla ilgili hesaplamalarda Kelvin ölçeği kullanılması daha uygundur.

3. 1 atm basınçlı ortamda ve 0 oC sıcaklıkta 1 mol (6,02×1023 tane tanecik) gazın hacmi 22,4 L olarak kabul edilir. Verilen şartlarda bütün gazların eşit sayıda taneciklerinin aynı hacmi kaplamasının nedeni ne olabilir? Bu gazlar aynı şartlarda tamamen sıvılaştırıldıklarında oluşan sıvıların hacimleri, sizce yine aynı olur mu? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Gaz tanecikleri arasında itme ve çekme kuvvetleri yok sayılır, eşit sayıda tanecikleri eşit hacim kapladığından dolayı gaz taneciklerinin hacimleri de ihmal edilmektedir. Gazlar sıvılaştırıldık- larında tanecikleri arasındaki itme ve çekme kuvvetleri ihmal edilmeyeceğinden sıvı hâllerinde hacimleri farklı olur.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 208 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!