Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 153 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153

1. Okuduğunuz metinde geçen “Kasabanın bazı evlerinin pencerelerini aydınlatan hafif ve sarı bir ışık, Yusuf’un ıslak gözlerinde yıldızlanıyor.” ve “Bir an içinde deminkinin tamamiyle aksi olan bir yalnızlık duygusuyla sarsıldı.” cümlelerinde altı çizili kelimelerin anlamlarını kullanıldıkları metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz.

  • Cevap:

Hafif: tartıda ağırlığı az olan.

Deminki: biraz önceki.

Aksi: olumlu olmayan, karşıt, ters, zıt (davranış, tutum, yanıt vb.).

2. Yusuf’un ruh hâlinin doğayla bütünleştiği bölümleri metin üzerinde gösteriniz.

  • Cevap: Köprünün iki tarafında büyük çınarlar vardı. Hafiflemiş olan yağmur tekrar hızlandığı için Yusuf bu çınarlardan birinin altına
    sığındı. Tahta köprü iki tarafta taş rıhtımlara dayanıyor ve köpürerek gelen çamurlu sular bu rıhtımın önünde gürültü bir anafor yapıyordu. Bulutların göstermediği bir ay ortalığa pek hafif bir ışık dağıtıyor ve iri yağmur damlaları derenin yuvarlanan sularına düşerek orada küçük ve hemen kaybolan halkalar bırakıyordu.

3. Okuduğunuz metinde Yusuf’un yalnızlığını anlatabilmek için yazar nelerden yararlanmıştır?

  • Cevap: Doğa unsurlarından, benzetmelerden, geçmiş anlatılardan, deyim ve atasözlerinden faydalanmaktadır.

4. Metinde geçen benzetmelere örnekler veriniz.

  • Cevap: “Yusuf kendini de bu muazzam ve yekpare geceye yapışık sandı”,  “Göğsünün içinde, bu asırlık ağacın kabuğu gibi, yarıklar bulunduğunu sandı ve gırtlağına kadar bir ateşin çıktığını hissetti.” gibi kısımlarda benzetmeler yapılmıştır.

5. Okuduğunuz metinden hareketle Yusuf’un kişilik özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Yusuf içine kapanık, doğayı insanlara tercih eden, aşkını kendi içinde yaşayan, delikanlılığı bazen her şeyin üstünde tutan, sözüne güvenilir biridir.

6. Metinde geçen soru cümlelerinin Yusuf’un ruh hâlinin yansıtılması ile metnin dil ve anlatımına nasıl bir katkı sağladığını söyleyiniz.

  • Cevap: Soru cümleleri aslında okurun metnin içine daha çok girmesini sağlamak için kullanılan kısımlardır. Bu yöntemle okur metin hakkında daha fazla düşünecek, metnin akışını kafasında canlandırmış olacaktır.

7. Metindeki kişi, zaman ve mekân unsurlarını belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde kişiler: Yusuf, Kaymakam, Muazzez, Şakir  mekanlar: Çiftlik, Kaymakamlık ve Kaymakam’ın evi, Zaman ise geçmiş zamandır.

8. Metinde kullanılan anlatım biçimini söyleyiniz.

  • Cevap: Metinde özellikle betimleme ve öyküleme gibi anlatım biçimlerinin kullanıldığını söylemek mümkündür.

9. İsimler, canlı ve cansız varlıkları tanıtan kelime türleridir. Okuduğunuz metinde geçen “Yusuf sırtını büyük çınarın gövdesine dayayarak gözlerini gecenin içine dikti” cümlesinde altı çizili kelimeler birer isimdir. Buna göre aşağıdaki parçada altı çizili kelimelerden hangilerinin isim olduğunu belirleyerek üzerine (X) işareti koyunuz.

  • Cevap: göz, gece, Yusuf, çınar ve gövde kelimeleri birer isimdir.

Ömrünün bu en güzel gecesini, ömrünün bu en korkunç gününün takip etmesi mi mukadderdi? Neydi bu içinden çıkılmaz meseleler? Neydi bu mavi göğe veya sevgili bir yüze bakmayı zevk olmaktan çıkaran hisler ve üzüntüler?.. Yusuf bunlara alışık değildi. Vaziyeti onu o kadar sıkıyordu ki, çırpınmak arzusu duyuyordu.

10. Okuduğunuz metinden alınan “Onu hariçte bir mevcut, yabancı ve başka bir insan olarak düşünmüyor, kendinin bir parçası; kolu, gözü ve yüreği olarak tasavvur ediyordu” cümlesindeki noktalı virgülün kullanım amacı aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygunsa karşısına (X) işareti koyunuz.

  • Cevap:

Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur. ()
Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur. ()
İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra konur. (x)

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 153 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
2
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!