Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 91

“Doğrusal Su Dalgalarında Kırılma Hareketi” adlı videoyu
http://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/videoTest/fizik/FFIZ10S167/index.html bağlantısından açınız. Videoyu dalgaların ayırıcı yüzeyden önceki ve sonraki ilerleme şekillerine dikkat ederek izleyiniz. Aşağıda verilen metinden ve izlediğiniz videodan yararlanarak şekillerle ilgili soruları cevaplayınız.

İzlediğiniz deneyde periyodik dalgalar derin ve sığ ortamlarda Şekil Ideki gibi ilerlemektedir. Kaynaktan gelen dalgaların ayırıcı yüzeyle yaptığı açıya gelme açısı (i), kırılan dalgaların ayırıcı yüzeyle yaptığı açıya da kırılma açısı (r) denir. Şekilde dalgaların derin ortamdaki dalga boyu \D, sığ ortamdaki dalga boyu \ ile gösterilmiştir. Şekil ilde ise sığ ortamda üretilen bir dalga ve ilerleme yönü çizilmiştir.

1. Şekil ide derin ortamdan sığ ortama geçen dalgaların yayılma hızı, dalga boyu, ilerleme doğrultusu, frekansı ve periyodu nasıl değişmiştir?

  • Cevap: Dalgalar sığ ortamda daha yavaş hareket ettiğinden dalga boyu küçülmüş ve ilerleme doğrultusu değişmiştir. Dalgaların frekansı ve periyodu kaynağa bağlı olduğundan bu büyüklüklerde değişiklik olmaz.

2. Şekil iden yararlanarak gelme ve kırılma açıları ile derinlikler arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Dalgalar derin ortamdan sığ ortama geçmektedir. Derin ortamdaki gelme açısı sığ ortamdaki kırılma açısından büyüktür. Bu açılardan büyük olanın bulunduğu ortam daha derindir.

3. Şekil ilde sığ ortamdan derin ortama geçen dalgaların yayılma hızında ve dalga boyundaki değişimi dikkate alarak kırılma açısının gelme açısına göre büyüklüğünü karşılaştırınız. Karşılaştırma sonucunu kullanarak dalgaların derin ortamda aldıkları şekli çiziniz.

  • Cevap: Sığ ortamdan derin ortama geçen dalgaların hız büyüklüğü artar. Bu durumda dalga boyu büyür, kırılma açısı gelme açısından büyük olur (r > i) ve dalgaların ilerleme doğrultusu değişir. Dalgalar şekildeki gibi çizilebilir.

4. Şekil Iide oluşan kırılma açısını küçültmek için neler yapılabilir? Yazınız.

  • Cevap: Doğrusal dalgalarda kırılmanın nedeni derinlik farkıdır. Ortamların derinlikleri arasındaki fark azaltıldığında gelme ve kırılma açıları arasındaki fark da azalacaktır. Buna göre sığ ortamın derinliği arttırılarak ya da derin ortamın derinliği azaltılarak kırılma açısı küçültülebilir. Gelme açısı küçültülerek de kırılma açısı küçültülebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!