Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 168

3. Saf sarı ve karışım sarı ışığın prizmadaki kırılma şekilleri verilmiştir. Buna göre saf sarı ve karışım sarı ışıkları yeşil renkte bir cisme gönderildiğinde cisim hangi renkte görülür? Açıklayınız.

  • Cevap: Sarı renkli cisimler kırmızı ve yeşil ışığı yansıtır. Bu nedenle üzerine kırmızı ışık düşürüldüğünde kırmızı, yeşil ışık düşürüldüğünde yeşil görülür. Cismin üzerine aynı anda kırmızı ve yeşil ışık düşürüldüğünde yansıyan kırmızı ve yeşil renklerin karışımı olan sarı renkte görülür.

Işığın filtrelerden geçişi ve soğurulması ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Bir gözlemci Şekil I ve Şekil II düzeneklerde verilen kırmızı, beyaz, yeşil ve sarı renkli zeminlere sırasıyla magenta ve sarı filtreler arkasından bakmaktadır. Gözlemci, filtrenin renkli zeminler üzerine gelen I, II, III ve IV numaralı alanları sırasıyla hangi renkte görür? Yazınız.

  • Cevap: Şekil Ide I. bölge kırmızı , II. bölge magenta, III. bölge siyah ve IV. bölge kırmızı renkte görülür. Şekil II’de I. bölge kırmızı, II. bölge sarı, III. bölge yeşil ve IV. bölge sarı renkte görülür.

2. Şekil I ve Şekil II’deki gözlemciler, ikili filtrelere şekillerdeki gibi gönderilen beyaz ışığı sırasıyla yeşil ve mavi olarak görmektedirler. Buna göre Şekil I ve Şekil II’de belirtilen I, II, III ve IV numaralı filtrelerin renkleri hakkında ne söylenebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şekil Ide I. filtre sarı, II. filtre cyan veya I. fitre cyan II. filtre yeşil olabilir. Şekil IIde III. filtre cyan VI. filtre magenta veya III. filtre mavi IV. filtre magenta olabilir.

3. a) Beyaz ışığın ve farklı renklerdeki renk filtrelerinden geçişi ve soğurulması hangi alanlarda ve hangi amaçlarla kullanılmaktadır. Üçer örnek veriniz.

  • Cevap:

➜ Tiyatro salonları ve eğlence merkezlerinde renkli ışıkların elde edilmesinde kullanılır.
➜ İstenen renklerdeki görüntüleri daha estetik hâle getirmek veya birtakım kusurları gidermek amacıyla kamera ve fotoğraf makinelerinde objektifin aydınlatma kaynağı önüne renk filtreleri takılır.
➜ Bugünkü teknolojiyle renk filtreleri ile fotoğraf ve video çekimlerine ayrıntı gizleme, siyah beyaz, flu, polarize gibi efektler yapmak için kullanılır.

b) Cep telefonunuzla çektiğiniz bir görüntüyü telefonun filtre özelliğini kullanarak farklı kaydediniz. İki görüntü arasındaki farklılıklar nelerdir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Cevaplar öğrenciye göre değişiklik gösterebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Çekilen renkli görüntü siyah beyaz formatta kayıt edilir. İlk görüntü renkli, ikinci görüntü siyah beyaz görülür.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!