Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 489

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 489 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 489

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin düzenlenmiştir.)

Vatan yahut Silistre

(…)
İkinci Meclis
Sıdkı Bey — Kalede kalmak isteyenler bir tarafa ayrılsın.
Bir Gönüllü — Hep burada kalmak istiyoruz ki buraya geldik. Birbirimizden niçin ayrılacağız?
Sıdkı Bey (Hiç kimseye yüz vermeyerek) — Ağalar! Düşman suyu geçti. Şehrin öbür tarafında herkes birbirine giriyor. Memleket bir iki güne kadar bütün bütün kuşatmaya uğrayacak gibi görünüyor. Allah zeval vermesin, devlet kalesini kendi askeriyle de koruyabilir. İçinizden her kim burada bulunmak istemezse paşadan izin var, hemen bugün dışarı çıksın.
Bir Gönüllü — Düşman çok, asker az, bizi daha azaltmak mı istiyorsunuz?
Abdullah Çavuş — Asker az olmakla kıyamet mi kopar? Azdan az olur, çoktan çok.
Sıdkı Bey — Kıyamet mi kopar? Kıyamet mi kopar? Sen sus da biraz şunlar söylesin.
Abdullah Çavuş — Ay, ben söyleyince kıyamet mi.
Sıdkı Bey (Sözünü keserek) — Sübhân-Allaah! Ağalar, kuşatmada kurşundan, gülleden başka açlık, susuzluk da var. Kim kendisini kurtarmak isterse.
Bir Gönüllü (Miralayın karşısına gelerek) — Bey! Bey! Biz buraya kendi irademizle geldik. Gelişimiz ancak bugün içindi. Siz bir elinizle bize düşmanı gösteriyorsunuz, bir elinizle kaçacak kapıyı! Saçıma sakalıma ak düşmediğine mi bakıyorsun? Ben yaşadığımı yeter görüyorum. Kefenimi boynuma, şehitliği gözüme aldım. Bağdat’tan buraya kadar o niyetle geldim.
Abdullah Çavuş — İşte hepsi de böyle söyleyecek, hepsi de bu akılda. Ay! Ne darılıyorsun? Bir kere de iş benim dediğim gibi çıkarsa kıyamet mi kopar?
(…)
Namık Kemal, Vatan yahut Silistre

1. Namık Kemal’in 1872 yılında kaleme aldığı Vatan yahut Silistre adlı tiyatrosundan alınan metinden yola çıkarak yazarın üslup özellikleriyle dönemin edebiyat anlayışı arasında nasıl bir ilişki kurarsınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Tanzimat Dönemi aydınları toplumu yükseltme, uyarma ve kalkındırma davasını ön safa almışlar, güzellik ve sanat değerini geri plana atmışlardır. Bireyi eğitme, toplumu düzeltme amacı gütmüşlerdir. Bu doğrultuda Namık Kemal’in eserinde halkın her kesiminden insanın anlayabileceği açık, duru, yalın, etkileyici bir üslup kullanıldığı görülmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 489 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!