Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 736

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 736 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 736

Olamaz böyle şey, dedi, çıkamaz.
Kendi adına söyledi her hâlde, olur a, istemez istemez.
(…)
Melih Cevdet Anday, Sovyet Rusya, Azerbaycan, Özbekistan, Bulgaristan, Macaristan

1. Okuduğunuz gezi yazısından hareketle yazarın fikrî ve edebî anlayışı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar, Türkçeyi özleştirme akımının savunucularındandır. Bunu yazarın metninde Türkçeye yabancı dilden giren sözcükler yerine öz Türkçe sözcükler kullanmasından anlamak mümkündür. Örneğin yazar “heykel” sözcüğü yerine “yonut” sözcüğünü kullanmıştır. Ayrıca yazarın Azerbaycan Bilimler Akademisindeki bilginlerle olan sohbetinden de onun Türkçeyi özleştirmek isteyen bir akımın savunucusu olduğu anlaşılabilmektedir. Diğer yandan metinde yazarın Bakü ziyareti sırasında beraber olduğu şair ve yazarlardan oluşan çevrenin yeni akımın temsilcilerinden oluştuğundan bahsedilmektedir. Yeni akımın temsilcileri hakkında kullanılan ifadelerden ve “aruzcular” diye adlandırılan eski ozanların savunduğu fikirlerin ise sadece duyulanlar kadarıyla aktarılmasından dolayı yazarın yeni akımın temsil ettiği edebiyat anlayışına daha yakın olduğu çıkarımında bulunabilirim.

2. Yazarın Bakü ziyaretinde edindiği izlenimlere göre Azerbaycan’daki edebiyat çevrelerinde yaşanan fikir ve edebiyat anlayışı tartışmaları hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Azerbaycanlı edebiyatçılardan bazıları eski edebiyat anlayışının ve geleneğinin sürdürülmesi gerektiğini savunurken diğerleri yenilikten yanadır ve “özgür koşuk” adını verdikleri yeni bir akımı savunmaktadırlar. Bu durum, onların fikir ve edebiyat anlayışlarında farklılıkların oluşmasına ve tartışmaların yaşanmasına yol açmaktadır.

3. Metni okuyunca o dönemlerde Türkiye’deki edebiyatçılar arasında bazı fikir ayrılıklarının yaşanmakta olup olmadığına dair sizde bir kanı oluştu mu? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Metni okuyunca o dönemlerde Türkiye’deki edebiyat çevrelerinde dil konusuyla ilgili bazı fikir ayrılıklarının oluştuğu ve tartışmaların yaşandığı kanısını edindim. Türk yazarların Azerbaycanlı tarihçiye sordukları sorulardan ve metinde konuyla ilgili kullanılan ifadelerden bu durum anlaşılabilmektedir. Cevap yoruma açıktır.

4. Azerbaycan Bilimler Akademisindeki bilginlerin “halkın anladığı bir dili değiştirmenin yanlış olduğu” görüşlerine karşı yazarın tutumu ne olmuştur? Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Yazar ve arkadaşları dili değiştirmek gerektiği görüşünü savunmuşlar; eski şairlerden beyitler okuyarak bunların halk tarafından artık anlaşılmadığını iddia edip görüşlerini kanıtlamaya çalışmışlardır. Bence halkın anladığı bir dili değiştirmeye çalışmak yanlıştır. Çünkü dil, konuşulduğu çevrede kendi kendine zamanla doğal bir değişim gösterir. Cevap yoruma açıktır.

5. Okuduğunuz gezi yazısından yazarın fikir ve edebiyat anlayışı bakımından kendisinden farklı düşünen insanlarla bir araya gelip tartışmasını, onlarla etkileşimde bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Olası Cevap: Bence yazarın kendisiyle aynı görüşe sahip olmayan insanları daha yakından tanımasını sağlar. Onların düşüncesini, bakış açısını, beğenisini, değer ölçütlerini, edebiyat anlayışlarını öğrenir. Böylelikle kendini ve yazarlık tecrübesini daha çok geliştirme olanağı bulabilir. Cevap yoruma açıktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 736 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!