Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 17

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 17 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 17

Aşağıdaki görsellerde sürtünmelerin ihmal edildiği düzlemlerde çembersel hareket yapan cisimlerin şematik çizimleri verilmiştir. Bu cisimlerin verilen konumlardan geçerken serbest cisim diyagramlarını şekil üzerinde çizerek gösteriniz.

  • Cevap:

Sürtünme katsayısı k = 0,2, yarıçapı r = 0,5 m olan bir silindirde m kütleli cisim Şekil IV’teki gibi düşmeden dönebildiğine göre aşağıdaki sorularda verilen hesaplamaları yapınız. (g = 10 m/s2 ve π = 3 alınız.)

1. Cismin çizgisel hızının en küçük değerini hesaplayınız.

  • Cevap:

2. Cismin açısal hızını hesaplayınız.

  • Cevap:

3. Merkezcil ivmenin büyüklüğünü hesaplayınız.

  • Cevap:

Kan tahlili için alınan kanın konulduğu Şekil V’teki gibi tüpler Şekil VI’daki santrifüj cihazına yerleştirilir ve tüpler yatay düzlemde döndürülür. Santrifüj cihazında tüplerin dikey konumda değil de eğimli yerleştirilmesinden yola çıkarak kanın içindeki hücrelerin tüpün dibinde, serum kısmının ise tüpün üst kısmında toplanmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Santrifüj cihazında çembersel hareket yaptırılan tüplere merkezcil kuvvet etki etmektedir. Merkezcil kuvvet kütleyle doğru orantılı olduğu için kütlesi fazla olan kan hücreleri tüpün dibinde, kütlesi daha az olan serum kısmı ise tüpün üst kısmında toplanmaktadır. Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa: 24-28.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!