Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 220

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 220 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 220

1. Kaynaktan gönderilen foton, atom ile etkileşime girdiği zaman atomun büyüklüğü yani yarıçapı artmaktadır. Bunun sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Atomun yarıçapının artması, çekirdeğin çevresindeki elektronların bulunduğu yörüngenin üstündeki yörüngelerden birine çıkması ile gerçekleşebilir.

2. Uyarılan atom çok kısa bir süre sonra temel seviyeye gelmekte, atomun yarıçapı da eski hâline dönmektedir. Bu esnada atomda meydana gelen değişimin sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Uyarılmış elektron, 10-8 s gibi çok kısa bir zaman aralığında foton salarak temel enerji seviyesine geri gelir. Bu şekilde atomun yarıçapı küçülür. Elektronun toplam enerjisi azalır, bağlanma enerjisi artar.

Simülasyon ekranının üst bölümündeki butonlardan “Birden fazla atom” alanını tıklayarak açınız. Ekranın sağ tarafından “Enerji Seviyeleri” bölümündeki “iki” kutucuğunu seçiniz. Ekranın sağ üst bölümündeki “Lamp Control” kısmından ışığın rengini kırmızı olarak ayarlayınız. Işığın şiddetini de orta seviyeye getirerek bir süre gözlem yapınız. Daha sonra ekranın sağ tarafından “Aynalar aktif” kutucuğunu işaretleyiniz. Sağ taraftaki aynanın yansıtma gücünü sıfıra getirerek gözlemlemeye devam ediniz. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Uyarılmış atoma sürekli foton gönderilmesinin ve düzenekte ayna kullanılmasının sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Uyarılmış atom, fotonlarla bombardıman edilmeye devam edildiğinde, uyarılma düzeyindeki elektron yoğunluğu artar. Fotonlar gönderilmeye devam edilerek elektronlar temel hâle dönmeye zorlanır. Uyarılmış elektron, temel enerji seviyesine inerken foton salar. Salınan bu fotonların aynı doğrultuda ilerlemesini sağlamak için ayna kullanılmaktadır.

2. Bu simülasyondan LASER ışınlarının hangi özelliklerine ulaşabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap:

► Uyarılmış emisyon yoluyla elde edilir.
► Dalga boyları aynı olan fotonlardan oluştukları için tek renklidir. Gözle görülebilir.
► Dağılmadan yayılabilir.
► LASER ışınları tek bir noktaya odaklanarak bu noktalarda yüksek sıcaklık elde edilebilir. Bu özelliği ile delme, kesme ve buharlaştırma olaylarında kullanılır.

Not: Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa: 263 – 264.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 220 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!