Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 258

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 258 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 258

(Fonda ışık oyunları… Çok kısa top sesleri. Müzik girer ve doruk noktada kesilir.)
Ben de Prut’ta, bilgim, azmim ve çalışkanlığımla talihimi yenmiştim.
îki yıl sonra, 1540’ta, bir Azeri Türk’ü olan Mimarbaşı Acem Ali Ağa öldü. Bu sırada Lütfü Paşa sadr-ı âzamdı, yani başbakandı. Der ki:
3. SES — Mimarbaşılık, çok önemli bir görev! Bu göreve Sinan getirilmeli. Bu işi ancak o yürütebilir.
MİMAR SİNAN — Sadrazamın önerisini, padişah da uygun bulmuş. Böyle, elli yaşındayken, en görkemli dönemini yaşayan Osmanlı împaratorluğu’na mimarbaşı oldum.
(…)
Turgut Özakman, Bütün Oyunları 3
Kelime Dağarcığı
istihkâm: Düşman saldırısını durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla düzenlenmiş yer.

1. a) Sizce tarihî kişiliklerin tiyatroda canlandırılması izleyenlerde nasıl bir etki uyandırır? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Tiyatro karşımızda canlı olarak gerçekleşen bir sanat dalıdır. Tarihî kişiliklerin canlandırıldığı oyunlarda tarihi yaşıyormuş hissine kapılırız. Karşımızda belki de ilgi duyduğumuz, merak ettiğimiz tarihî bir kişiliği gerçekten görüyormuş gibi olmak çok heyecan verici bir durum olabilir. İşte bu, karakterlerin sanki tarihin içerisinden çıkıp gelmiş olduğu hissi, izleyicileri derinden etkiler.

b) Tek kişilik bir oyun olan okuduğunuz eserde Mimar Sinan’ı canlandırmanın oyuncu açısından zorlukları neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Tiyatroda her şey izleyicinin gözü önünde canlı gerçekleştiği için hataya yer yoktur. Ben Mimar Sinan adlı tiyatro eserinde tek bir kişi oyunu sahneleyecektir, tüm gözler onun üzerindedir. Bu nedenle de oyuncu çok dikkatli olmak, sözleri unutmamak zorundadır. Tüm ilgi yalnız bir kişi üzerinde olduğu için beden dilini de iyi kullanmalıdır. Üstelik tarihî bir kişilik canlandırılıyorsa gerçeklik algısını oluşturmak büyük bir ustalık istemektedir. Bütün bu unsurlar da oyuncunun kabiliyeti ile alakalıdır.

2. Okuduğunuz bölümden hareketle Mimar Sinan’ın kişilik özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Okunan metinden hareketle Mimar Sinan’ın kişilik özellikleri ile ilgili söylenebilecekler şunlardır: İlk cümleden itibaren Mimar Sinan’ın birtakım yüksek hedefleri olduğu anlaşılmaktadır. Sinan, kendisini sürekli geliştirmek için bulunduğu her ortamı, her an’ı bir ders gibi değerlendiren iyi bir gözlemcidir. Çalışkan ve azimlidir. Başarılı olmak için çok çaba göstermiştir, özverili ve sabırlı bir kişiliği vardır. Belirlediği yüksek hedeflere ulaşma gayretinden hiçbir zaman vazgeçmemiş başarılı bir mimardır.

3. Ben, hiçbir emeğin, çabanın boşuna gitmeyeceğine inananlardanım. cümlesinden hareketle kişilik özellikleriyle hayatta başarılı olmak arasındaki bağlantıyı açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Kişilik özelliklerimizle başarı doğrudan doğruya bağlantılıdır. Bir işi gerçekleştirmek, onu gerçekleştirme isteği ve gayreti ile alakalıdır. Mimar Sinan’ın bu sözünde de anlatıldığı üzere bir işi başaracağına inanmak ve emek vermek o işi gerçekleştirmenin olumlu sonuçlanacağı anlamına gelmektedir. Sorumluluk bilincine sahip, kendini tanıyan, iyi dinleyen, başaramadığı zaman pes etmeyen bir kişiliğimiz varsa hedeflerimize yaklaşırız. Aksine çabuk pes eden bir kişiliğimiz varsa hedeflerimizden uzaklaşırız.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 258 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!