Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 38

AMARNA MEKTUPLARI’NDAN
Kral Duşratta’nın Mısır Firavunu 4. Amenofis’e yazdığı mektubun son kısmı şöyledir: “Kardeşim bana altın yollasın, sayılamayacak kadar çok miktarda altın yollasın. Çünkü kardeşimin ülkesinde çok altın vardır, kum gibi altın vardır orada. Kardeşimin zaten çok olan altınlarını, dilerim tanrılar on kat daha çoğaltsın. Kendi soyu için benden bir şey dileyecek olursa kardeşim, istediğinin on katını veririm ona. Toprağım toprağıdır, soyum soyudur.” Vladimir Potyemkin, Uluslararası İlişkiler Tarihi (Diplomasi Tarihi), s. 19. Bu çağlardan günümüze kalan diplomatik mektup ve uluslararası antlaşma metinleri, devletlerin hükümdarlarının birbirleriyle ilişki içinde olduğunu ortaya koymaktadır. “Amarna Mektupları”, ilk çağlardaki uluslararası ilişkiler ağını gösteren bir diplomasi arşivi niteliğindedir.

Bilgi Kutusu
Elam’ın Asur İmparatorluğu tarafından ele geçirilişine ilişkin olaylar, dönemin Asur ajanlarından Belibni tarafından en ince ayrıntısına kadar Kral Asurbanipal’e mektuplarla bildirilmiştir: “Krallar kralı efendime, kölesi Belibni’den Elam haberleri şunlardır: Kaçmış olan eski kral Um- malkaldaş geri döndü, tahtı ele geçirdi ve bir ayaklanma çıkartarak Madaktu kentini terk etti. Anasını, karısını ve çocuklarını yanına alarak, Umay Irmağı’nı geçerek Güney’e doğru yürüdü. Şimdi Talak kenti önündedir. Kumandanları Ummanşobar ve Undadu ile bütün müttefikleri, Şukarissungur kentine yürüyorlar. Dediklerine göre, Kuku ile Kaydalu arasında yerleşmek niyetindeler. Krallar kralı efendimin yolladığı askerlerin gelişi, bütün ülkeyi dehşet içinde bırakmıştır. Elam, vebadan kırılıyor şimdi. Bu tür felaketleri gören hainler, ne yapacaklarını şaşırmış durumda korku içindeler. Bütün ülke onlardan yüz çeviriyor. Takkaşarua ve Şallukea aşiretleri isyan hâlindeler.” Vladimir Potyemkin, Uluslararası İlişkiler Tarihi (Diplomasi Tarihi), s. 27.

Orta Doğu’daki devletlerin uluslararası ilişkilerde kullandıkları sözlü iletişimin yazılı hâle gelmesinde ve bir düzen kazanmasında, Mısırlıların etkisi büyüktür. Mısır’ın, ilk çağların büyük devletlerinden biri olduğu için bölgenin uluslararası yapısında belirleyici bir rol almıştır. Anadolu’da ise özellikle MÖ 2000’lerden itibaren Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, İyonyalılar ve Urartular yaşamışlardır. Anadolu’da ilk siyasi birlik Hititler tarafından kurulmuş ve Suriye’yi ele geçirmek için uzun yıllar savaşan Mısır ve Hitit devletleri, yeni ortaya çıkan Asur tehlikesine karşı aralarında barış yapmışlardır. Bir barış ve ittifak antlaşması olarak MÖ 1280’de imzalanan ve bir kopyası Birleşmiş Milletlerin merkezinde sergilenen Kadeş Antlaşması’nın uluslararası ilişkiler açısından çok dikkat çekici özellikleri şunlardır:
1. Tarihte devletler arasında yapılan ilk ittifak antlaşmasıdır.
2. Elimizde metni bulunan ilk uluslararası hukuk belgesidir.
3. Bütün uluslararası antlaşmaların ilk örneği kabul edilir.
Eski Yunan’ın genel siyasi yapısı, “polis” adı verilen şehir devletlerinden oluşmuştur. Site devletleri arasındaki ilişkilerin temel özelliği, rekabete dayalı birlikte yaşama tecrübesine dayanmaktadır. Sayıları 1500’ü bulan irili ufaklı site devletinden oluşan eski Yunan dünyasındaki uluslararası ilişkiler hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Siyaset teorisinin klasik düşünürleri olarak nitelenen Platon ve Aristo da dâhil olmak üzere eski Yunan filozofları bu konu üzerinde durmamıştır. Devletler arası ilişkilerde savaşı bir gerçeklik olarak kabul eden Platon ve Aristo, Yunan site devletleri arasındaki savaşları onaylamazken Yunanlılar ile barbarlar arasındaki savaşları doğal karşılamıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!