Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

İİT (İslam İş Birliği Teşkilatı)
Teşkilatın amacı, İslam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak, üye devletler arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmektir. 1960’lı yıllardan itibaren İslam dünyasını ilgilendiren gelişmelerin yoğunlaşması İslam ülkelerini iş birliği düşüncesine yöneltmiştir. Öte yandan Kudüs’te, El Aksa Mescidi’nin Yahudiler tarafından 21 Ağustos 1969 tarihinde yakılması İslam dünyasında büyük tepkiye yol açmıştır. Bu gelişmeler üzerine 22-25 Eylül 1969 tarihlerinde Fas’ın Rabat şehrinde ilk kez düzenlenen İslam Zirve Toplantısı’nda alınan bir kararla İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) kurulmuştur. Merkezi Cidde’dedir. Beş ülke (KKTC, Rusya Federasyonu, Bosna-Hersek, Tayland, Orta Afrika Cumhuriyeti) “gözlemci” statüsündedir. Her İslam ülkesi “Örgüt”e üye olabilmektedir (Görsel 5.20). Örgütün ismi Haziran 2011’de düzenlenen toplantıda İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirilmiştir.

ŞIO (Şangay İş Birliği Örgütü)
1996 yılında Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan tarafından üye ülkeler arasında güvenin artırılması, sınır bölgelerinin silahsızlandırılması ve bölgesel iş birliğinin teşvik edilmesi amacıyla “Şangay Beşlisi” olarak kurulmuştur. 2001’de “Şangay İş Birliği Örgütü” adını almış, aynı yıl Özbekistan’ın da katılımıyla üye sayısı altıya çıkmıştır. Şangay İş Birliği Örgütü, Türkmenistan hariç Orta Asya bölgesini içine almaktadır. Örgüte üye olan devletler eşit haklara sahip olup kararlar uzlaşma ile alınır. Teşkilat, Orta Asya’daki sınır anlaşmazlıklarının çözüme kavuşturulması, etnik sorunlar ve terörizm ile mücadele konularında olumlu rol oynamış, ülkeler arasındaki iş birliğini artırmıştır.

Avrupa Konseyi
1949 yılında Belçika, Danimarka, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İsveç, İngiltere, Fransa ve İrlanda tarafından kurulmuştur. İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla Avrupa çapında kurulmuş hükümetler arası bir kuruluştur. Kurucu devletlerin çağrısı ile Türkiye ve Yunanistan, Ağustos 1949’da örgüte üye olmuştur. Kanada, İsrail ve Meksika, gözlemci statüsünde bulunmaktadır. Avrupa Konseyinin merkezi, Fransa’nın Strazburg kentindedir (Görsel 5.21).

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!