Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 25 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları Pasifik Yayınları

Organik Kimya

Yılan, zehrini zehir dişleri ile avına akıtır. Ağzın gerisindeki özel salgı hücrelerinde üretilen zehir, bir tür proteindir. Protein nedir?  Nasıl oluşur?

  • Cevap: Proteinler birbirine uzun zincirlerle bağlı amino asitlerden oluşur. Amino asitler, proteinin yapı taşlarıdır. Proteini oluşturan 20 kadar amino asit vardır ve bunlar, her biri vücutta belirli bir görevi olan milyonlarca farklı proteini oluşturmak için milyonlarca farklı şekilde düzenlenebilir.

Afiş – Poster Çalışması

Organik kimyayı kullanan meslek gruplarını ve bu grupların çalışma alanlarını belirleyelim. Edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak afiş veya poster hazırlayalım. Çalışmamızı sınıfta arkadaşlarımıza sunalım.

  • Cevap:

Organik kimyayı kullanan meslek grupları

Kimyagerlik
Kimya mühendisliği
Petrol mühendisliği
Gıda mühendisliği
Maden mühendisliği
Eczacılık
Biyoteknoloji uzmanlığı

Anorganik (İnorganik) Kimya

Bilgisayar çiplerinde silisyum dioksitten elde edilen silisyum kullanılır (Resim 1.2.4). “Silisyum dioksidin ve silisyumun yapısı nasıldır? Silisyumun yapısı ile çiplerde kullanılması arasında nasıl bir ilişki vardır?”

  • Cevap: Silisyum, çakmaktaşının ve camın keşfinden bu yana binlerce yıldır kullanılan bir maddedir. Birçok değerli taşın ve mineralin bileşiğinde yer alır. Silisyum, yerkabuğunda en bol bulunan elementler arasında ikinci sırada yer alır. Elektronik cihazların ve entegre devrelerin hammaddesi konumundaki silisyum, bilgisayar sistemlerinin de yapıtaşı niteliğindedir.

Biyokimya

Dopamin, seratonin gibi hormonlar vücutta nereden salgılanır? Bunların az ya da çok salgılanması vücutta ne gibi değişikliklere yol açar? Bu hormonların kimyasal bileşimleri nasıldır? Vücutta bu hormonlar nasıl belirlenir?”

  • Cevap:

DOPAMİN

Dopamin hormonu belirlenmiş olan bir hedef, dolayısıyla ödül ile ilgili bir hormondur. Üstelik yalnızca insanlarda değil, tüm memelilerde salgılanır. Canlının belirlemiş olduğu hedefe, ödüle ulaşması için gereken motivasyonu dopamin hormonu sağlar. Tıpkı bir aslanın ceylana yaklaştığı sırada en yüksek hıza ulaşması gibi.  Genel olarak depresyon gibi bazı durumlarda vücutta dopamin eksikliği görülür ve kişi artık eskiden ödül olarak gördüğü bir şeye bile duyarsız kalabilir. Bu nedenle uzmanlar, kişilerin kendilerine kısa süreli ve kolay ulaşılması gereken hedefler belirleyerek dopamin hormonunun daha sık salgılanması gerektiğini söylüyorlar. Kariyer ve para kazanma odaklı, uzun vadeli hedefler elbette kişiyi canlı tutacaktır ancak spor ve hobi gibi ödüle, hedefe daha kolay ulaşılan alanlar insanı daha mutlu edecektir. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesi ile vücut verimli bir şekilde dopamin üretimi gerçekleştirecektir.

SERATONİN

Serotonin hormonu yalnızca bir mutluluk hormonu değil, tüm ruh halinizi belirleyen en etkili hormonlardan bir tanesidir. Serotonin sindirim sisteminizi ve uyku rutininizi düzenler, ayrıca kemik sağlığı ile de birebir ilişkilidir. Vücudunuzdaki serotonin hormonu depresyon ve anksiyeteye karşı en önemli silahınızdır. Vücudunuzdaki bu kadar önemli etkilere neden olan serotonin hormonunu yükseltmek için gereken ise güven duygusu. Birine, bir şeye, geleceğe, kendinize duyduğunuz güven ne kadar yüksek olursa vücudunuz o kadar serotonin üretecektir. Loretta Breuning’e göre güven duygusu direkt olarak beyinde nörokimyasal tepkime oluşturuyor.  Serotonin hormonunu artıracak diğer bir durum ise egzersiz yapmak ve kişinin kendine özel bir egzersiz rutini oluşturması. Konfor alanınızdan çıkarak, kendinize meydan okuduğunuz bir egzersizi, yine kendi belirlediğiniz bir rutin içerisinde yapmak vücudunuzdaki serotonin hormonunu artıracaktır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!