Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Deyimler

Abayı Yakmak Deyiminin Çıkış Hikayesi

Abayı Yakmak Deyiminin Çıkış Hikayesi

Bu deyimi günümüzde çok kullanıyoruz. Şimdi bu deyimi bilimsel olmayan yollardan inceleyelim.

Abayı Yakmak Deyiminin Anlamı

Aba; yünden, dövülerek yapılan kaim ve kaba kumaştır. Abadan elbise yapılır. Bunu daha önce söylemiştik. Buraya kadar güzel. Bundan sonrası aklımı kurcalıyor.

Şaka bir yana, gerçekten merak ettim. Bu adam­lar yakacak başka bir şey bulamamışlar mı? Kimbi­lir belki de kadınlar yakmıştır. Bu kadar gırgır yeter sanırım.

Abayı Yakmak Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Bu deyim; birisini tutkuyla sevmek, âşık olmak, gönül vermek anlamında kullanılır. Günlük hayatta özellikle yaşlı insanların ya da köylülerin kullandığı bir deyimdir. Şimdi “Abayı Yakmak Deyiminin Çıkış Hikayesi” ne birlikte inceleyelim.

Osmanlı ve Selçuklu Dönemi’nde tek­keler ve dergâhlar vardı. Dervişler bu yerlerde tasavvufu öğrenir, Sohbet dinlerdi.

Tasavvuf bir bakıma aşk demek­ti. Yaratanı aşkla Sevmek demekti. Dergâhlarda, tekkelerde yetişen in­sanlar, ilahi aşkı derinden hissetmeyi arzulayan insanlardı.

Eski zamanlarda tekkelerde çeşitli bölümler bulunurdu. Mescit ya da cami ortasında şadırvan bulunan iç avlu, dershaneler, mutfak, dervişlerin rabıta yaptıkları odalar, Sohbet odaları vs. Olay tam da böyle bir yerde geçiyor.

Genç dervişler Sohbet başlamadan önce odanın temizliğini yaparlar. Kış mevsi­midir ve hava çok soğuktur. Soba gürül gürül yakılır ve şeyh efendi Sohbete başlar. Şeyh efendiyi gözünü kırpmadan dinleyen genç bir dervişin üzerinde aba vardır ve Sobaya çok yakın otur­maktadır. Genç derviş Sohbetin etkisiy­le aşka gelmiş, Allah aşkıyla gözyaşı dökmektedir.

Hâl böyleyken dervişin Sırtındaki aba Sobadaki ateşin etkisiyle yavaş yavaş yanar. Dervişin arkasından dumanlar çıkar ama derviş bunun farkında de­ğildir. Çünkü o tüm benliğiyle şeyhin anlattıklarını dinlemektedir. Genç der­vişin sırtındaki abanın yandığını gören arkadaşları hemen müdahale eder ve ateşi Söndürürler.

O günden Sonra “ABAYI YAKMAK” deyimi kullanılmaya başlar. Oldum olası, işini iyi yapan insanları takdir ederim ve Severim. İster siyasetçi, ister memur, ister bilim insanı, ister temizlik işçisi olsun. Herkes işini çok iyi yapmalıdır.

Bir işi iyi yapmak için; iş, tam anlamıyla öğrenilmelidir. Acemi bir insan nasıl ki ustalık yapamazsa, kötü bir doktor da hastasını iyileştiremez. “Abayı Yakmak Deyiminin Çıkış Hikayesi“ni birlikte inceledik. Sitemizdeki deyimler kategorisine bakmanızı tavsiye ederiz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!