Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Adabımuaşeret Meb Yayınları

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

Evli çiftin arasında sevgi ile saygının yanında arkadaşlık bağının da olması, aile içi ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar. Evlilikte dostane tutum ve davranışlar, eşlerin hayatı paylaşmasını kolaylaştırarak aile kurumunu kuvvetlendirir. Bu fikirler Türk romanlarında da işlenmiştir. Halide Edip Adıvar, Peyami Safa, Abdülhak Şinasi Hisar, Semiha Ayver- di gibi pek çok yazarın eserlerinde karı koca arkadaşlığına yapılan vurgulara rastlanır.
Sevgi, saygı, vefa gibi duyguların aile içinde egemen olması ve bunların sosyal hayata yansıması toplumun da barış içinde varlığını sürdürmesine katkıda bulunur. Bu bağlamda düşünüldüğünde aile içi huzur, toplumsal huzurun temelidir.

Arapçada “yakın” anlamına gelen “karîb” kökünden türemiş olan “akraba” sözcüğü, “bir kimsenin soyca yakın olduğu insanlar” anlamına gelen bir kavramdır. Bir kadın ile erkek evlendiği zaman aralarında akrabalık bağı geliştirir, yeni bir sosyal yapı inşa eder. Her iki taraf da eşinin anne babası ve kardeşlerinden başlayarak bütün akrabaları ile akraba kabul edilir. İlerleyen dönemlerde dünyaya gelecek çocuklarla ve onların kuracakları ailelerle akraba kadrosu genişler. Bu süreçte akrabalık kavramını önemsemek, sılayırahmi ihmal etmemek, akrabalarla iletişimi özenle ve her fırsatta sürdürmek hem kişisel hem toplumsal huzur için gereklidir. Sılayırahim, akrabalarla iletişimi sürdürmek demektir. Akrabalarla kurulacak sıkı bağlar sayesinde toplumda birlik ve beraberlik oluşur; düzen, dirlik sağlanır ve ayrışmanın önüne geçilir.

Sıra Sizde

Soru: Aşağıdaki metinlerden yola çıkarak soruyu cevaplayınız.

– Büyük bir imparatorluk kurarak dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Osmanlı Devleti, diğer beylik ve devletlerle akrabalık ilişkisi kurmanın ne denli önemli olduğu bilinciyle Kuruluş Dönemi’nde birçok Türk beyliğiyle akrabalık ilişkileri kurmuştur. Bunların en önemlileri Söğüt ve çevresindeki beyliklerle ilişkileridir. Osmanlı Beyliği, özellikle Germiyan, Menteşe, Aydın ve Saruhan beylikleriyle akrabalık kurarak onların desteğini almış ve böylece güçlenmiştir.

– Sultan Abdülhamid, Söğüt Alayı adı verilen bir muhafız birliği kurmuştu. Bu birliğin en büyük özelliği, askerlerinin Ertuğrul Bey’le Söğüt’e gelip orada beylik kuran ailelerin torunlarından seçilmiş olmalarıydı. Sultan Abdülhamid’in başkâtibi Tahsin Paşa, hanedan akrabalarından oluşan Söğüt Alayı’nın padişaha sadakatini hatıratlarında zikretmiştir.

Soru: Akrabalık bağlarının bireysel ve toplumsal güçlenmeye katkıları neler olabilir? Cevabınızı ilgili alana yazınız.

  • Cevap: Akrabalık bağları, bireyler arasında güven ve dayanışmayı artırır, bu da bireysel güçlenmeyi sağlar. Toplumsal olarak, akrabalık ilişkileri yardımlaşmayı ve birlikteliği pekiştirir, böylece toplumun dayanıklılığı ve gücü artar. Osmanlı Devleti de akrabalık bağları sayesinde farklı beyliklerle ittifak kurarak siyasi ve askeri gücünü artırmıştır.

Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 74 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!