
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (1. Kitap) Sayfa 46


“Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (1. Kitap) Sayfa 46
Ahilik teşkilatı, Anadolunun toplumsal ve kültürel hayatına yön vermiş kurumlardan biridir. Bu kurum aynı zamanda üyelerine ahlakı sorumluluk taşımayı da aşılamıştır. Bu teşkilat, insanları ahlak eğitiminde yer alan dört temel ilke olan iffet, şecaat, hikmet ve adalet etrafında toplamıştır. Bunlara bağlı sekiz temel değer ise cömertlik, tövbe, doğruluk, hidayet, alçak gönüllülük, emniyet, vefa ve öğüttür. Ahilik teşkilatı bu değerlerin bireye kazandırılması konusunda günümüze de ışık tutmaktadır.
Sıra Sizde
Soru: Konfüçyüs “İyi insan, güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceklerini söyleyen insandır” demiştir. Bu sözü “ahlaki sorumluluk” kavramına göre yorumlayınız.
- Cevap: Konfüçyüs’ün bu sözü, ahlaki sorumluluk kavramına göre kişinin sadece sözlerinde değil, davranışlarında da tutarlı olmasını vurgular. Ahlaki sorumluluk, kişinin söylediklerini yapabilmesi ve verdiği sözleri yerine getirmesiyle tamamlanır. Gerçek ahlak, yalnızca güzel konuşmak değil, söylediklerinin arkasında durup uygulayabilmektir.
***
Etkinlik Zamanı
Soru: Verilen kavramların önemini ahlaki sorumluluk kavramını göz önüne alarak açıklayınız.
- Cevap:
Ortak iyilik: Ortak iyilik, toplumu bir arada tutan ve herkesin yararına olan davranışları içerir. Ahlaki sorumluluk, bireylerin yalnızca kendi çıkarlarını değil, topluma fayda sağlayacak davranışlar sergilemelerini gerektirir.
Hak: Hak, bireylerin sahip oldukları doğal ya da yasal ayrıcalıklardır. Ahlaki sorumluluk, bireylerin hem kendi haklarına hem de başkalarının haklarına saygı duymasını ve bunları korumasını gerektirir.
Adil olma: Adil olma, her bireye eşit ve hakkaniyetli davranmayı içerir. Ahlaki sorumluluk, her durumu tarafsız bir şekilde değerlendirip haksızlık yapmamayı gerektirir.
Dürüstlük: Dürüstlük, doğruyu söyleme ve doğru davranma ilkesidir. Ahlaki sorumluluk, bireyin kendine ve başkalarına karşı dürüst olmasını, gerçeği çarpıtmadan olduğu gibi yansıtmasını gerektirir.
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 1. Kitap Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.