Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

Etkinliğimizdeki balonun üzerindeki bir noktayı ele aldığımızda diğer bütün noktalar kendisinden uzaklaşacaktır. Yapılan gözlemlerle gök adaların büyük hızlarla bizden uzaklaşmakta oldukları anlaşılmıştır. Yaklaşan bir kaynağın yaydığı ses ya da ışığın dalga boyu azalırken uzaklaşan bir kaynağın dalga boyu artar. Görünür ışık için uzun dalga boyu, tayfın kırmızı ucu demektir. Bizden uzaklaşan bir ışık kaynağının tayfındaki çizgiler tayfın kırmızı ucuna doğru kayar. Dalga boyu kaymasının miktarı, kaynağın hızı ve uzaklığı ile orantılıdır. Bunun daha iyi anlaşılabilmesi için sireni çalan bir ambulans düşünelim: Ambulans bize doğru yaklaşırken sirenin sesi giderek tizleşir. Ambulans önümüzden geçip uzaklaşırken de sirenin sesi kalınlaşır. Hubble, gök adaların uzaklaşma hızlarının(v) onların uzaklıklarıyla(d) doğru orantılı olarak arttığı sonucuna varmıştır. Hubble tarafından elde edilen bu sonuç Kırmızıya Kayma Yasası ya da Hubble Yasası olarak adlandırılır.

Gök adaların hepsinin bizden uzaklaşıyor olması üstelik daha uzak olanların daha büyük hızlar ile uzaklaşmaları evrenin bir bütün olarak genişlediği şeklinde yorumlanmış ve genişleyen evren hipotezi ortaya atılmıştır. Gök ada kümeleri arasındaki uzaklık gitgide artmakta olduğuna göre olayı tersine düşündüğümüzde bunların hepsinin geçmişte bir arada olmaları gerektiği sonucuna varılabilir. Evrenin yaklaşık 14 milyar yıl önce aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan patlayarak (Burada bomba gibi bir patlama değil, ışık hızından daha büyük hızlarda genişleme kastedilmektedir.) meydana geldiğini, bugüne kadar genişlemesini sürdürmeye devam ettiğini savunan kuram Büyük Patlama (Big Bang) kuramıdır (Görsel 2.26). Kuramın temel fikri, hâlen genişlemeye devam eden evrenin geçmişteki belirli bir zamanda sıcak ve yoğun bir başlangıç durumundan itibaren genişlemesidir. Edwin Hubble’ın gök ada tayflarındaki çizgilerin kırmızıya kaymış olduklarını 1929 yılında keşfetmiştir. Bu keşif bugün Büyük Patlama kuramının en önemli kanıtı sayılmaktadır. Büyük Patlama kuramına göre evrenin genişlemesinin devam edip etmeyeceği onun kütle yoğunluğuna bağlıdır. Evrenin yoğunluğunu oluşturan madde ve enerjinin ancak çok küçük bir kısmı bildiğimiz, görebildiğimiz normal madde ve enerji biçiminde fakat çok daha büyük kısmı ise “karanlık madde” ve “karanlık enerji” biçimindedir. Karanlık madde ve enerjinin miktarına bağlı olarak evrenin genişlemesinin sonsuza kadar devam edip etmeyeceği hâlâ cevaplanamamış bir problem olarak durmaktadır.

• Evrende gök adaların birbirlerine yaklaşıp uzaklaşmalarını anlayabilmek için bir balonu biraz şişirip üzerine gök adaları temsilen noktalar işaretleyiniz (Görsel 2.27 ve 2.28). Balonu şişirmeye devam ederek temsilî gök adaların birbirlerine göre uzaklaşıp uzaklaşmadığını gözlemleyiniz.

  • Cevap: Balon üzerine işaretlenen noktalar, balon şişirildikçe birbirlerinden uzaklaşır, bu da genişleyen evrenin bir modelidir.

• Bu gözlemler sonucuna göre eğer bir uzaklaşma varsa sonsuza kadar devam edip etmeyeceği konusunu arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Gözlemler, uzaklaşmanın devam ettiğini gösterir; ancak, bu uzaklaşmanın sonsuza kadar devam edip etmeyeceği, evrenin genişleme hızı ve yerçekimi kuvvetleri gibi faktörlere bağlıdır ve bu konu bilim insanları arasında tartışma konusudur.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!