Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142

10. 1945’te İngiliz yönetimi Mısır, Filistin, Malezya ve Hindistan gibi sömürgelerinde büyük güçlüklerle karşı karşıya kaldı. Bu ülkelerde grevler, halk ayaklanmaları ve orduda başkaldırılar birbirini izledi. Memurların direnişi de bunlara eklenince İngiliz otoritesi bu ülkelerde zayıfladı. İngiltere aynı zamanda büyük ekonomik sorunlarla da boğuşmaktaydı. Bu siyasi ve ekonomik koşullar içinde Hindistan’da Kongre Partisi ile Müslüman Birliği arasında bir yakınlaşma oldu. İngiltere, mevcut şartlar karşısında Hindistan’ın idaresini onlara devretti. Temmuz 1947’de dinsel nedenlerin de etkisiyle Hindistan’da, Hindistan ve Pakistan olmak üzere iki ayrı devlet ortaya çıktı.
Yukarıdaki metinden çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İngiltere, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’da sömürgelere sahiptir.
B) II. Dünya Savaşı sonrası İngiltere, Hindistan ve Pakistan’ın bağımsızlığını tanıdı.
C) Hindistan’ın bağımsızlık sürecinde Kongre Partisi ile Müslüman Birliği arasında iş birliği yaşandı.
D) Hindistan’da iki bağımsız devletin ortaya çıkmasında, eski gücünü muhafaza edemeyen İngiltere’nin ve dünyanın mevcut siyasi koşulları etkili oldu.
E) İngiltere, II. Dünya Savaşı sonrası sömürgelerde ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya kaldı.

  • Cevap: D

11. Mustafa Kemal Millî Mücadele için “Bizim bu zaferimizin doğuracağı büyük sonuçlar yalnız Türkiye’nin kaderi üzerinde etkili olmakla kalmayacak, aynı zamanda bütün zulüm gören milletleri, kendi hayat ve bağımsızlıklarını tehdit ve tazyik eyleyen zalimler aleyhine hareket için gayrete getirecektir.” demiştir. Bu yönde bağımsızlık mücadelesi veren ülkeler ve isimler eşleştirildiğinde hangisi yanlıştır?

A) Hindistan-Gandi
B) Pakistan-M.Ali Cinnah
C) Güney Afrika-Mandela
D) Cezayir-Habib Burgiba
E) Hindistan-Nehru

  • Cevap: D

12. Baas, Irak ve Suriye’de farklı değerlendirilmiş, Irak ve Suriye’nin iç siyasi yapılarında ve dış politikalarında birlik sağlanamamıştır. Arap dünyasında birliği esas alan Baas fikri, Irak ve Suriye yönetimlerinde tanımıyla uyuşmayacak eylemler barındırmıştır. Özellikle Irak’ta Saddam Hüseyin’in iktidara gelmesiyle iki Baas ülkesi arasındaki düşmanlık ve bölge politikalarındaki rekabet artmıştır. İki kutuplu dünya sistemindeki yerleri, Filistin sorununa yaklaşımları, mezhepçiliğe ve otoriterliğe kayan politikaları iki yönetimi birbirinden uzaklaştırmıştır. Suriye Baas Partisinin İran-Irak Savaşı’ndaki tavrı bu farkın daha da açılmasına neden olmuştur. Yukarıdaki metinden çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Baas iktidarları Irak ve Suriye’de farklı özellikler göstermiştir.
B) Irak’ta yaşanan iktidar değişimi devletler arasındaki uçurumu daha da artırmıştır.
C) İki ülkenin bölgesel sorunlara yaklaşımı ve dünyadaki genel yapıya karşı duruşları farklılık göstermiştir.
D) Bölgede meydana gelen yeni siyasi ve askerî gelişmeler, iki ülkeyi birbirinden daha da uzak- laştırmıştır.
E) Baas’ın temsil ettiği teorik düşüncelerle Irak ve Suriye’de yaşanan siyasi tecrübeler benzerlik göstermemiştir.

  • Cevap: C

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!