Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Dinler Tarihi Meb Yayınları

Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

“Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 110

Konfüçyüs’e Göre Erdemli Yönetici: “Memleketini erdemi ile yöneten bir kimse yerini daima koruyabilen ve bütün yıldızların kendisine tabi olduğu kutup yıldızı gibidir.”

(Konfüçyüs, Konuşmalar, C 2, s.1.) “Eğer halk kanunlarla yönetilir ve cezalarla yola getirilmek istenirse onlar kendilerini cezalardan kurtarmaya çalışacaklar fakat hiç utanmayacaklardır. Eğer onlar erdemle yönetilir ve terbiye icaplarıyla yola getirilmek istenirse utanacaklar ve böylece iyi olmaya çalışacaklardır.”

Konfüçyanizm’in gayesi, erdemli ve üstün insan yetiştirmektir. Konfüçyüs’e göre insan özü itibarıyla iyidir. İyilik öğrenilebilen bir niteliktir. Bu nedenle herkes iyi olabilir. Konfüçyüs’ün üstün insan tanımında soyluluğu değil, erdemi esas alması bir devrimdir. Ona göre öğretimde sınıf farkı olmamalıdır.
(Konfüçyüs, Konuşmalar, C 15, s. 38)
“Büyük ve üstün insan erdemi, küçük insan ise rahatını düşünür. Üstün insan kanunlar üzerinde kafa yorar, küçük insan ise kendi faydasını arar.”
(Konfüçyüs, Konuşmalar, C 4, s. 11)
“Büyük ve üstün insan, daima memnun ve rahattır. Küçük insan ise daima üzüntü ve telaş içindedir.”
(Konfüçyüs, Konuşmalar, C 7, s. 36)

Konfüçyüs, erdem (ren) arayan bir kimsenin uyması gereken kuralları şöyle özetler: “Münasebetsiz bir şey görmemeli, münasebetsiz bir şey işitmemeli, münasebetsiz bir şey söylememeli ve münasebetsiz bir şey yapmamalıdır.”17
Ren (Doğru Davranış): İnsanlık erdemi demektir. Bütün erdemleri kendisinde barındıran kişi “mükemmel insan”dır.
İdeal Devlet: Konfüçyüs için ideal bir devlet, ahlaki eğitiminin en üst seviyesine yükselmiş olan ve bilge kral diye isimlendirilen bir hükümdar tarafından yönetilen devlettir. Devleti ahlaki bir kurum olarak gören Konfüçyüs, hükümdarının da ahlaklı olmasını şart koşar.
Konfüçyüs, hükümdarların davranışlarında halka örnek olmaları gerektiğini söyler. Çünkü insanın başkalarını yönetmesi için önce kendini yönetmesi gerekir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Dinler Tarihi Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!