Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Dinler Tarihi Meb Yayınları

Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130

“Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Dinler Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130

kuvvetlerinin İstanbul’a girişini kutlamış, Rum okullarında Türkçe eğitimi yasaklamış, Rumlara Osmanlı kimliklerini yırttırmış ve Yunanistan ile birleşmeyi talep etmiştir.

24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nda azınlıklar konusu gündeme gelmiş ve “din ayrımı yapılmaksızın Türk halkının kanun önünde eşitliği” dile getirilmiştir. Böylece Patrikhane, sadece dinî hususlarda görevler yerine getirmesi ve diğer azınlıklarla eşit konuma indirilmesi şartıyla, Türkiye sınırları içinde kalmaya devam etmiştir. Buna göre Patrikhane bir devlet kurumu, Patrik de Türkiye Cum- huriyeti’ne bağlı Türk vatandaşı olması gereken bir memur olmuştur.

Patrik Hıristiyanlıkta Ortodoksluk başta olmak üzere Doğu Kiliselerinin başında bulunan en üst rütbeli rahibe (din adamı) denir.

Patrikhane ile ilgili en kritik hususlardan biri de ekümeniklik/ ökü- meniklik meselesidir. Yunanca evrensel, cihanşümul anlamına gelen ekümenik terimi, dinî bağlamda bir kilisenin, dünyadaki tüm mensuplarının temsilcisi olduğunu ifade etmesi için kullanılır. Ortodoks Kilisesi de Patriğin “ekümenik” olduğunu iddia eder ve dünyada Ortodoks Kilisesine mensup olanların temsilcisi olduğunu savunur. Ancak ne Osmanlı döneminde ne de Türkiye Cumhuriyeti kanunları bağlamında tüm Ortodoksların temsilciliği şeklinde bir pozisyona sahip olmayan Patrikhane, sadece Türkiye’deki Rumların temsilcisi konumundadır. Ayrıca Ortodoks Kilise yapılanmasında tam bağımsız (otosefal) ve otonom kilise ayrımı da Fener Rum Patrikhanesinin bu iddiasını doğrulamamaktadır. Zira buna göre dünyada yaklaşık on dört tam bağımsız Ortodoks Kilisesi (Yunan, Moskova, Sırp, Gürcistan, İskenderiye, Kudüs vb.) bulunmaktadır. Bu kiliseler de kendilerinin “ekümenik” olduğunu iddia etmekte ve bu husus, Fener Rum Patrikhanesi ile diğer kiliseler arasında ciddi bir anlaşmazlık oluşturmaktadır.

ARAŞTIRALIM

Fener Rum Patrikanesinin günümüzdeki durumunu araştırınız.

  • Cevap: Fener Rum Patrikhanesi, günümüzde Ortodoks Hristiyan dünyasında önemli bir dini merkez olarak varlığını sürdürmektedir.

Dinler Tarihi Ders Kitabı Sayfa 130 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!