Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

Düşünen Hindi Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Düşünen Hindi metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. Sınıf Türkçe Çalışma kitabı sayfa 72-73-74-75-76-77-78-79-80-81 (4. Tema Millî Kültürümüz)

Düşünen Hindi Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 72 Cevabı

BAŞLAYALIM

A) Aşağıdaki fıkrayı okuyunuz. Fıkranın sonunda, Nasrettin Hoca ne cevap vermiş olabilir? Tahminlerinizi boş bırakılan yere yazınız.

BİR TEPSİ BAKLAVA
Nasrettin Hoca akşamüstü, evine yorgun argın gidiyormuş. Yolda, her işe karışmayı alışkanlık hâline getirmiş biri karşısına çıkıp: “Hoca Efendi, demin birisi bir tepsi baklava İle buradan geçti, gözlerimle gördüm.” demiş. Hoca, kızmış.
Yürümeye devam ederken adamı da terslemiş: “Bundan bana ne?” ama her şeye burnunu sokan adam, Hoca’dan ayrılmaya niyetli değilmiş. “Sözümü tamamlamaya fırsat vermedin Hoca Efendi!” demiş. “Baklava tepsisini taşıyan kişi, sizin eve girdi.” Hoca, haddini bilmeyen bu adama son sözünü söylemiş:
son sözünü söylemiş:

  • Cevap: – İyi, ama bundan sana ne! cevabını vermiş olabilir.

B) Nasrettin Hoca’nın cevabıyla ilgili tahmininizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Yukarıda yazmış olduğumuz cevabı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 73 Cevabı

C) Aşağıdaki metni okuyarak sorulan cevaplayınız.

Nasrettin Hoca, tavuklarının yumurtalarını satmak için eşeği Karakaçan’ı da alıp köyleri dolaşmaktadır. Pazartesi ve salı günleri, ismi iki heceden oluşan köylere gitmektedir. Çarşamba ve perşembe günleri, ismi üç heceden oluşan köylere gitmektedir. Cuma günü kendi köyünde vakit geçiren Hoca, cumartesi ve pazar günleri ise ismi dört heceden oluşan köylere gitmektedir.

1. Nasrettin Hoca, çarşamba günü aşağıdaki köylerden hangisine gitmiştir?
A) Ahiler
B) Biçer
C) Aşağıkepen

  • Cevap: A

2. Nasrettin Hoca “Sarıkavak” köyüne hangi gün gitmiştir?
A) salı
B) perşembe
C) cumartesi

  • Cevap: C

3. Nasrettin Hoca “Karkın” köyündeyken o gün haftanın hangi günü olamaz?
A) pazartesi
B) salı
C) çarşamba

  • Cevap: C

4. Nasrettin Hoca’yı köyünde ziyaret etmek isteyen birisi için en uygun gün hangisidir?
A) perşembe
B) cuma
C) pazar

  • Cevap: B

Hoca, pazarda adamın birinin, kafesin içindeki bir kuşu yüz altına sattığını görmüş. Bu işe çok şaşıran Hoca, düşünmeye başlamış. — Bu küçücük kuş, yüz altın ediyor. Benim kocaman hindi, neden iki yüz altın etmesin, demiş. Hemen eve koşmuş. Kümesteki hindiyi alarak doğruca pazarın yolunu tutmuş. Pazarda, tezgâhın üstündeki hindiyi gelip geçene göstererek başlamış bağırmaya. — İki yüz altına kocaman bir hindi! Pazardakiler, Hoca’nın sesini duymuşlar. Bir Hoca’yi/ bir hindiye bakıp garip garip gülmüşler. Sonunda dayanamayan bir tanıdığı, Hoca’nın yanına yanaşarak: — Sen aklını mı kaçırdın Hoca? İki altın etmez bir hindiye kim iki yüz altın verir? Nasrettin Hoca, adamın bu sözüne hiç aldırmamış. — Haydi oradan, demiş. Şurada bir adam, el kadar kuşu gözümün önünde yüz altına sattı. Bu Hindi, onun en az iki katı. Adam, Hoca’ya gülmüş. — İyi ama Hoca, yüz altına satılan bir papağandı. İyi bir papağana iki yüz altın bile verilir. Hoca, papağanın ne olduğunu bilmediği için sormuş: — Papağan denilen o yaratık ne iş yapar? — Papağan denilen kuş, insan gibi konuşur. Şimdi anladın mı Hoca, papağanın neden yüz altın ettiğini? Hoca, meseleyi anlamış ama bozuntuya da vermek istememiş. Önündeki hindiyi göstererek: — O konuşursa bu da düşünür, demiş.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 76 Cevabı

1. ETKİNLİK

A) “Düşünen Hindi” metninde geçen aşağıdaki kelimeleri uygun görsellerle eşleştiriniz.

  • Cevap:

B) Verilen kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

kafes: Kuşumuz kafesten kaçtı.
papağan: Renkli bir papağanımız vardı.
pazar: Pazar günleri ailemle kahvaltı yapmayı çok severim.
kümes: Kümesimizdeki civcivleri çok seviyorum.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 77 Cevabı

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki sorulan “Düşünen Hindi” metninden hareketle cevaplayınız.

1. Nasrettin Hoca’yı şaşırtan olay neymiş?

  • Cevap: Nasrettin Hoca’yı bir papağanın 100 altına satılıyor olması şaşırtmıştır.

2. Papağanın yüz altına satıldığını gören Nasrettin Hoca, ne yapmış?

  • Cevap: Papağanın yüz altına satıldığını gören Nasrettin Hoca eve koşmuş kümesteki hindiyi alarak doğruca pazarın yolunu tutmuş ve hindiyi pazarda iki yüz altına satmaya çalışmış.

3. Nasrettin Hoca’nın hindisini iki yüz altına satmak istediğini gören adam, Hoca’ya ne demiş?

  • Cevap: — Sen aklını mı kaçırdın Hoca? İki altın etmez bir hindiye kim iki yüz altın verir?

4. Siz olsaydınız hindiye iki yüz altın isteyen Nasrettin Hoca’ya ne söylerdiniz?

  • Cevap: — Hocam, hiç bir hindi iki yüz altın eder mi?

5. Nasrettin Hoca, hindisini iki yüz altına satmasının sebebini nasıl açıklamış?

  • Cevap: — Haydi oradan, demiş. Şurada bir adam, el kadar kuşu gözümün önünde yüz altına sattı. Bu Hindi, onun en az iki katı eder! diyerek hindisini iki yüz altına satmasının sebebini açıklamış.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 78 Cevabı

3. ETKİNLİK 

Düşünen Hindi” metninde geçen kelimelerle ilgili bulmacayı çözünüz.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 79 Cevabı

4. ETKİNLİK 

Düşünen Hindi” metninin hikâye unsurlarını yazınız.

Kahraman

  • Cevap: Hoca, pazardakiler, adamın biri.

Yer

  • Cevap: Pazar yeri.

Olay

  • Cevap: Hocanın pazar yerinde bir papağanın yüz altına satıldığını görmesi ve buna şaşırması, daha sonra bir papağan yüz altına satılıyorsa kendisinin hindisinin en az iki yüz altın edeceğini düşünmesi, hindisini alıp pazarda iki yüz altına satmaya çalışması, bunu görenlerin ona bir hindinin iki yüz altın nasıl edeceğini söylemesi ve Nasrettin Hoca’nın “O konuşursa bu da düşünür”. demesi.

5. ETKİNLİK 

Düşünen Hindi” metninde geçen ve karışık olarak verilen olayları oluş sırasına göre numaralandırınız.

  • Cevap:

Nasrettin Hoca’nın yüz altına satılan kuşun bir papağan olduğunu öğrenmesi. (2)
Nasrettin Hoca’nın kafesin içindeki kuşun yüz altına satıldığını görmesi. (1)
Nasrettin Hoca’nın tanıdığı birinin, hindinin iki yüz altın etmeyeceğini söylemesi. (4)
Nasrettin Hoca’nın “O konuşuyorsa bu da düşünüyor.” cevabını vermesi. (5)
Nasrettin Hoca’nın evinden hindisini getirip iki yüz altına satmaya çalışması. (3)

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 80 Cevabı

6. ETKİNLİK 

Büyük harflerin doğru kullanıldığı cümlelerin başına “D” yanlış kullanıldığı cümlelerin başına “Y” yazınız.

Nasrettin Hoca, sivrihisarda doğmuştur. (Y)
Nasrettin Hoca’nın mezarı Akşehir’de bulunmaktadır. (D)
Türkiye Büyük Millet Meclisinde, bazı milletvekilleri Nasrettin Hoca’nın Türk kültüründeki öneminden bahsetti. (D)
Türk dil kurumunun kütüphanesinde Nasrettin Hoca’yla ilgili birçok kitap bulunuyor. (Y)

  • Cevap:

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde uygun yerlere iki nokta koyunuz.

Merhaba# ben iki nokta.
? Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonunda yer alırım.
Örnek: Türkiye’nin en kalabalık şehirleri: İstanbul Ankara İzmir’dir.
? Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonunda yer alırım.
Örnek: Kış mevsiminde üç ay vardır: aralık ocak şubat.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 81 Cevabı

8. ETKİNLİK 

A) Aşağıdaki afişi inceleyiniz ve Nasrettin Hoca görselini boyayınız.

  • Cevap:

B) Aşağıdaki sorulan afişte yer alan bilgilerden hareketle cevaplayınız.

1. Saat 14.00’te şenlik alanına giden birisi aşağıdakilerden hangisini göremez?
A) kukla gösterisi
B) film gösterimi
C) çocuk tiyatrosu

  • Cevap: C

2. Yalnızca konseri izlemek isteyen bir kişi en geç, saat kaçta şenlik alanında olmalıdır?

  • Cevap: Yalnızca konseri izlemek isteyen bir kişi en geç, saat 18.00‘da şenlik alanında olmalıdır.

3. Açılışı kaçırmak istemeyen bir kişi hangi tarihte ve saat kaçta şenlik alanında olmalıdır?

  • Cevap: Açılışı kaçırmak istemeyen bir kişi 5 Temmuz 2021‘de ve saat 11:00‘da şenlik alanında olmalıdır.

4. Siz, bu şenliğe katılıyor olsaydınız en çok hangi gösteriyi izlemek isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Ben bu şenliğe katılıyor olsaydım en çok Çocuk Tiyatrosunu izlemek isterdim.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Millî Kültürümüz Sayfa 72-73-74-75-76-77-78-79-80-81 Düşünen Hindi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1
1
1
3
9
4
2

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!