Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

Eskiden İnsanlar Zamanı Nasıl Ölçerlerdi? Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Eskiden İnsanlar Zamanı Nasıl Ölçerlerdi? metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. Sınıf Türkçe Çalışma kitabı sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120-121 (6. Tema Bilim ve Teknoloji)

Eskiden İnsanlar Zamanı Nasıl Ölçerlerdi? Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 112 Cevabı

BAŞLAYALIM

Gün içinde, hangi saatlerde neler yaptığınızı aşağıdaki saat görseli üzerinde uygun yerlere yazınız.

  • Cevap:

Bir Günüm

Bir an için çevrenizde hiç saat olmadığını düşünün. Ne kol saatiniz ne masa saatiniz ne de duvar saatiniz. Yatma zamanını, okula gidiş zamanını bilemezdiniz değil mi? Şimdi de çok ama çok uzun yıllar öncesine uzanalım. İnsanlar, bugün kullandığımız saatler henüz icat edilmemişken zamanı nasıl ölçüyorlardı? Tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar, zamanı yalnızca iki bölüme ayırırlardı: gündüz ve gece. Daha sonra nesnelerin gölge boylarının gün içinde değiştiğini fark ettiler. Bunu fark etmeleriyle birlikte toprağa sapladıkları bîr çubuğun gölge boyunu ve yönünü izleyerek zamanı ölçmeye çalıştılar. Bunlar güneş saatinin ilk örnekleriydi. Eski Mısırlılar, güneş saatlerini geliştirdiler ve zamanı daha hassas bir şekilde ölçebildiler. Çinliler, Romalılar ve Yunanlılar da farklı güneş saatleri geliştirerek bunları kullandılar.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 113 Cevabı

Güneş saati nasıl bir saattir? Tahmininizi aşağıda verilen boşluğa çiziniz ve çiziminizi boyayınız.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 116 Cevabı

1. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelimeleri görsellerden hareketle, anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

  • Cevap:

B) Verilen kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

1. Simge: Ülkemizin simgesi Türk bayrağıdır.
2. Mum: Evimizde mum kalmamıştı.
3. Hazne: Bu marketin haznesi küçükmüş.
4. Yön: Kuzey yönüne gitmemiz gerekiyormuş.
5. Yüzey: Sıramızın yüzeyi çizilmişti.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 117 Cevabı

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki sorulan “Eskiden İnsanlar Zamanı Nasıl Ölçerlerdi?” metninden hareketle cevaplayınız.

1. Tarih öncesi çağlarda, zamanın yalnızca gece ve gündüz olarak ayrılmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Tarih öncesi çağlarda, zamanın yalnızca gece ve gündüz olarak ayrılmasının sebebi zamanı yalnızca iki bölüme ayırmalarından dolayıdır.

2. Güneş saatinin ilk örnekleri nasıl yapılmıştır?

  • Cevap: Güneş saatleri daire şeklinde bir taş ve ortada bulunan bir işaret çubuğundan oluşurdu. Taşın üzerinde, zamanı gösteren sayılar ve simgeler yer alırdı. Güneş saatini kullanan insanlar, işaret çubuğunun gölgesinin denk geldiği sayılardan veya simgelerden yola çıkarak zamanı biliyorlardı.

3. Kum saati nasıl çalışır?

  • Cevap: Kum saatleri iki bölümlü bir cam hazneden oluşuyordu. Bu haznenin içinde bir miktar ince kum bulunurdu. Bu kum, üstündeki hazneden alttakine hep aynı süre içinde akardı. Kum saati yeniden kullanılmak istendiğinde ters çevrilirdi.

4. İnsanlar niçin zamanı ölçen bir araca ihtiyaç duymuşlardır?

  • Cevap: İnsanlar kişisel ihtiyaçları, işleri, zamandan daha fazla yararlanmak için zamanı ölçen bir araca ihtiyaç duymuşlardır.

5. Saatin olmadığı bir dünyada, zamanı nasıl ölçerdiniz?

  • Cevap: Saatin olmadığı bir dünyada kendime bir güneş saati yapardım. Güneşin oluşturacağı gölgelere göre zamanı ölçmeye çalışırdım.

6. Günlük hayatınızda, metinde yer alan saat türlerinden hangilerini kullanıyorsunuz?

  • Cevap: Günlük hayatınızda, metinde yer alan kol saatlerini kullanıyoruz.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 118 Cevabı

5. ETKİNLİK 

Gelecekte üretilebilecek saat çeşitlerim düşünerek kendi saat tasarımınızı çiziniz ve boyayınız. Tasarladığınız saatin özelliklerini yazınız.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 119 Cevabı

6. ETKİNLİK 

Müşterilerin bir saat dükkânından satın aldığı saatlerle ilgili bilgileri okuyarak “A, B ve C” bölümlerindeki etkinlikleri yapınız.

Satılan Ürün Bilgileri:

Ayşe, babasına bir masa saati satın aldı.
Arda, kardeşî ve kendisi için iki tane kol saati satın aldı.
Mine, bir adet duvar saati ve bir adet kol saati satın aldı.
Ercan, bir adet kum saati, bir adet masa saati satın aldı.

A) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanları başına (D), yanlış olanların başına (Y) yazınız.

Mine ve Arda birer duvar saati satın almıştır. (Y)
Mine bir kol saati, bir duvar saati satın almıştır. (D)
Ercan ve Ayşe birer adet masa saati almıştır. (D)
Ercan bir duvar saati, bir masa saati satın almıştır. (Y)

B) Yukarıdaki bilgilere göre sorulan cevaplayınız.

Kol saati satın alanlar kimlerdir? (Arda ve Mine)
Hem duvar saati hem de kol saati satın alan kimdir?(Mine)
Masa saati satın alanlar kimlerdir? (Ayşe ve Ercan)

C) Yukarıdaki bilgilere göre görseli verilen saat çeşitlerinden kaç adet satıldığını yazınız.

  • Cevap:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 120 Cevabı

7. ETKİNLİK 

A) Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. İki görsel arasında 10 fark bulunmaktadır. Farkları bularak yuvarlak içine alınız

  • Cevap:

B) Aşağıda giriş bolümü verilen hikâyeyi görselden hareketle tamamlayınız. Hikâyenize uygun bir başlık belirleyiniz ve hikâyenizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Mustafa amcanın en çok sevdiği şey saatlerdi. Dükkânında bulunan çeşit çeşit saatleri tamir ederdi. Bir gün, küçük bir çocuk ve annesi ellerinde bir duvar saatiyle dükkana girdi.

  • Cevap:

Duvar saati bozulmuştu. Küçük çocuk saatin tamir edilmesini çok istiyordu. Çünkü bu saat küçüklüğünden beri onların evindeydi. Mustafa Amca saati inceledi ve yapabileceğini söyledi. Küçük çocuk ve annesi Mustafa Amcanın dükkanında oturdular ve saatin tamir edilmesini beklediler. Mustafa Amca yarım saat içinde saati tamir edip verdi. Küçük çocuk ve annesi bozuk saatlerinin tamir edilmesine ve çalışır durumda olmasına çok sevindiler. Mustafa Amca’ya teşekkür ettiler. Dükkandan ayrılıp evlerine mutlu bir şekilde döndüler.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 121 Cevabı

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki metni okuyunuz.

Meriç, her gün olduğu gibi bugün de okula geç kalmıştı, öğretmeni onun neden sürekli geç kaldığını anlamak ve ona yardım etmek istiyordu. Meriç, öğretmenine akşamları zamanında uyu- yamadığını ve evlerinin okula uzak olduğunu söyledi. Ayrıca bütün gece bilgisayarın başında zaman geçirdiğini ve bu yüzden geç uyuduğunu söyledi.

A) Yukarıdaki metinden hareketle, Meriç’in okula geç kalmaması için çözümler üretiniz. Çözüm önerilerinizi aşağıya yazınız.

Çözüm Önerilerim;

  • Cevap: Meriç akşam erken yatabilir ve bilgisayar başında daha az vakit geçirebilir. Aynı zamanda evleri okula uzaksa sabahları evden biraz daha erken çıkabilir.

B) Sıra arkadaşınızın yazdığı çözüm önerilerini okuyunuz. Sizin önerilerinizden farklı olan öneriler varsa aşağıya yazınız.

Arkadaşımın Çözüm Önerileri:

  • Cevap: Arkadaşımla benim çözüm önerilerimiz aynı.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 112-113-114-115-116-117-118-119-120-121 Eskiden İnsanlar Zamanı Nasıl Ölçerlerdi? Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2
0
0
5
0
0
1

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!