Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

Güncel sorunlar üzerinden sosyolojik kanıtlar kullanarak temsilî demokrasi olgusunu değerlendiriniz.

“Güncel sorunlar üzerinden sosyolojik kanıtlar kullanarak temsilî demokrasi olgusunu değerlendiriniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Güncel sorunlar üzerinden sosyolojik kanıtlar kullanarak temsilî demokrasi olgusunu değerlendiriniz.

Soru: Güncel sorunlar üzerinden sosyolojik kanıtlar kullanarak temsilî demokrasi olgusunu değerlendiriniz.

  • Cevap: 

Halkın egemenliğini temsilcileri vasıtasıyla kullandığı bir demokrasi tipidir. Bu demokrasi tipini saf temsilî demokrasi ve yarı temsilî demokrasi diye ikiye ayırabiliriz. Saf temsilî demokrasi, halkın temsilcilerini seçtikten sonra, onlara hiçbir araçla müdahale edemediği demokrasi tipidir. Temsilî demokraside insanlar belli aralıklarla yapılan seçimlerde oy kullanarak kendilerini temsil ettikleri kabul edilen vekilleri aracılığıyla yönetime katılırlar. Temsili demokrasi modelinde vatandaşlar ile temsilciler arasındaki bağın, yasalar çerçevesinde gerçekleştirilen seçimlerle sağlandığını söylemek mümkündür Temsili demokrasi modelinde seçimler, vatandaşların görüş ve düşüncelerini siyasal alana aktaran ve temsilcilerin seçilmesini sağlayan oldukça önemli temel unsurlardan birisi olarak gösterilmektedir. Temsili demokrasi modelinin temel amacı, demokrasiyi daha geniş bir alana yaymaktan ziyade, çoğunluğun iradesini ortaya koymak ve bu irade doğrultusunda kararların alınmasını sağlamaktır. Böylelikle yönetimlerin meşruiyeti de büyük ölçüde temin edilmiş olmaktadır. Temsili demokrasilerin karşı karşıya olduğu en temel sorunların başında, halkın seçimler yoluyla temsilcilerini seçmesi uygulamasının geldiği görülmektedir. Çünkü her ne kadar temsili demokrasilerde egemenliğin gerçek sahibi halk olmakla birlikte halk, bu hakkın kullanımını belirli bir süreliğine seçtiği temsilcilerine devretmekte ve seçim dönemleri dışında genellikle pasif bir rol üstlenmektedir. Temsili demokrasi modelinde uygulanan bu yöntemle, zamanla vatandaşların, aktif bir birey olmaktan çıkarak sadece belirli aralıklarla yapılan seçimlerde, temsilcilerini seçmekle görevli bir seçmen durumuna dönüştükleri, vatandaşların karar alma ve politika oluşturma süreçlerinden hızla uzaklaştırıldıkları görülmektedir. Günümüzdeki temsilî demokrasinin önemli sorunları bulunmaktadır Örneğin temsilî demokrasilerde seçimleri kazanmak amacıyla çeşitli politikalar izlenebilmekte ve abartılı seçim vaatleri yapılabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde seçimlerde katılımın bazen %30’lar civarında olması temsilî demokraside azınlığın, çoğunluğu yönettiği tartışmalarını da beraberinde getirmektedir.

11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı MEB Yayınları Sayfa 146 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!