Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

Kasım İsmi Nereden Geliyor

“Kasım İsmi Nereden Geliyor” ile ilgili yazımızı incelemeye ne dersiniz?

Kasım İsmi Nereden Geliyor

Daha önce çevrenizdekilere isminizin nasıl konduğuyla ilgili sorular sordunuz mu? Çevremizdeki cisimlerden, soyut birçok şeye kadar her şeyin bir isminin olması size de garip ve ilgi çekici gelmiyor mu? Ayların isimlerinden zamana kadar birçok kavramın ismi var ve onunla hitap ediyoruz.

İsim verme süreci birçok şeyde çok geçmişe dayansa da bazı isimler oldukça yeni. Bu yazımızda Kasım ayının isim alma sürecinden ve neden bu ismi aldığından bahsedeceğiz. Birçok dilde Nov kökünden üretilen kelimelerle ifade edilen Kasım ayı, Türkçede oldukça farklı bir sesleniş şekline sahip.

İngilizce kökeni Novembre, Latince kökeni ise Noverber olarak geçen Kasım yani November ayı Roma takvimine göre 9. Aydır. Roma’da “dokuzuncu” anlamına gelen “nonus” kelimesinden türetilerek günümüze kadar ufak harf değişiklikleriyle son  halini almıştır. Kullanılmaya başlanan güncel yani Miladi takvimde her ne kadar on birinci ay olsa da geçmişteki ataların verdikleri isme saygıdan dolayı isminde herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Türkçede ise durum biraz daha farklı bir yolda ilerlemektedir. Kasım ismi Türkçeye tam olarak hangi dilden geçti emin olunmamakla beraber, birçok kaynak Arapçanın en büyük ihtimal olduğunu düşünmektedir. Arapçada “kasim” olarak geçen ve “bölen” anlamı taşıyan bu sözcük Kasım ayının doğuşu gibi görülmektedir. Asırlar önce Anadolu’da halka göre yıl kasım, kasım günleri, hızır ve hızır günleri olarak ayırmaktaydı. Hızır günleri olarak geçen süreç tam olarak 6 Mayıs’ta başlar ve Kasım ayında biterdi.

Hızır günlerinin hemen ardından bölünme gerçekleştiği için bu aya veya o döneme göre o sürece kasim dendiği düşünülmektedir. Modernleşme ve dil değişimlerinden sonra kasim sözcüğü Türkçeye çevrilerek “Kasım” olarak anılmaya başlanmış ve dilimize “Kasım” olarak yerleşmiştir.

Kasım İsmi Nereden Geliyor ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!