Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Mehmet Âkif Ersoy Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Mehmet Âkif Ersoy metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 50-51-52-53-54-55-56-57 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Mehmet Âkif Ersoy Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 50 Cevabı

METNE HAZIRLIK

1. Millî marşımızın ve bayrağımızın milletimiz için önemi nedir? Düşüncelerinizi paylaşınız.

  • Cevap: Milli marş ve bayrak bir ülkenin bağımsızlık sembolleridir. İkisi de o ülkede yaşayan insanlar için geçmiş ile geleceği bir arada tutan birer semboldürler.

2. İstiklâl Marşını okumak sizlere hangi duyguları hissettiriyor? Paylaşınız.

  • Cevap: Ben de derin duygular uyandırıyor. Hem saygı hem de daha çok çalışma azmi hem de vatana duyduğum sevgiyi arttırıyor.

MEHMET AKİF ERSOY

Mecliste, millî marş yazma yarışması düzenlenmiştir. Milletvekili Hamdullah Suphi Bey, en güzel millî marşı Mehmet Akifin yazacağını düşünmektedir. Mehmet Akif ise yarışmanın sonunda para ödülü olduğu için yarışmaya katılmak istememektedir. Hamdullah Suphi Bey Mehmet Âkifi ikna etmek için Balıkesir Milletvekili Haşan Basri Bey ile ona bir not göndermiştir.)

Haşan Basri Bey, Hamdullah Suphi Beyin kendisine uzattığı kâğıdı aldı. (…) Önünde duran kâğıda pek de anlamı olmayan şeyler yazmaya başladı. Aradan biraz zaman geçmişti ki Mehmet Akif, Haşan Basri Beyin yanına gelip oturdu. Selamını verdi. Haşan Basri Bey selamı aldıktan sonra tekrar önündeki kâğıda bir şeyler yazmaya devam etti. Haşan Basri Beyin bu düşünceli hâli Mehmet Âkifi meraklandırmıştı. Arkadaşının sessizliğine anlam veremeyerek konuşmaya başladı.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 51 Cevabı

~ Ne yazıyorsun Haşan Basri Bey? Geldiğimden beri kafanı bile kaldırmadın önündeki kâğıttan.
— Millî marşı…
Haşan Basri Bey bu iki kelimeyi söyledikten sonra duraksam işti. Ancak bu sefer bakışları önündeki kâğıtta değil Mehmet Akif in üzerindeydi. Konuşmasına bu hâlde devam etti.
— Millî marş yarışması için yüzlerce şiir gönderildi. Ancak hiçbirisi beğenilmedi. Ben de dâhil bütün dostlarının ısrarına rağmen sen de yarışma olduğu için, ödül olduğu için katılmadın. Ama bu iş yarışmadan da ödülden de çok öte, bir vatan meselesi. Vatanın, ordunun, halkın bu şiire ihtiyacı var. Hem Hamdullah Suphi Bey ile görüştüm. Senin yazmanı özellikle istiyor. (…)
Mehmet Akif sakin bir şekilde dostunun anlattıklarını dinlemişti. Milli Eğitim Bakanı özel olarak yazması için kendisini davet ediyordu, iş, yarışma durumundan çıkmış, bir vazife hâlini almıştı. (…) Bu kadarı Mehmet Akif için yeterliydi. Fikirleri ve kalemi her zaman milletinin ve vatanının hizmetinde olan büyük şair vazifeye hazırdı. Başkaca bir şey söylemedi. Haşan Basri Beyin önünde duran kalem ve kâğıdı aldı. Taceddin Dergâhındaki mütevazı odasına çekildi. Milletin ihtiyacı olan İstiklâl Marşı burada yazılacaktı. Mehmet Akif o günden sonra bütün ilgisini ve zamanını millî marş yazmak için harcıyordu. (…)
Mehmet Akif günlerce bu şekilde çalıştıktan sonra millî marşın yazımını bitirdi. (…) Mehmet Akif, şiirini isimsiz yollamıştı ama şiirin kusursuzluğundan onun kaleminden çıktığı hemen belli oluyordu. Heyette bulunanlar daha şiiri okur okumaz, “Bu Mehmet Âkifin şiiridir.” demeye başlı—
Neticede Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde oluşturulan bu heyet, gönderilen şiirlerden altı tanesini seçerek bastırdı. Bastırılan bu kitapçık milletvekillerine dağıtıldı. Meclis oturumunda konu görüşülecek ve millî marşın hangisi olacağına karar verilecekti. Milletvekilleri o gün meclise akın etmişlerdi. Mehmet Akif de sırasına oturmuştu, her zamanki gibi sessiz bir şekilde olan biteni izliyordu.
Oturum, Mustafa Kemal Paşanın açılış konuşmasıyla başladı. Bir müddet sonra Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey kürsüye çıktı. Elinde heyet tarafından seçilen şiirlerin yer aldığı kitapçık vardı. Hamdullah Suphi Bey kendinden emin bir şekilde konuşmaya başladı:
— Arkadaşlar, isteğiniz üzerine oluşturulan heyet tarafından seçilen marşları bir kitapçık hâlinde bastırarak sizlere dağıttık. Artık aralarından bir tanesini seçme vakti gelmiştir. Ben oyumun hangi şiire olduğunu açıklamakta sakınca görmüyorum. Ben seçimimi yaptım. Tabii ki sizler de seçiminizi yapmakta özgürsünüz. Seçiminiz size aittir. Şimdi sizlere Mehmet Akif Beyin yazdığı şiiri okuyacağım.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 52 Cevabı

Hamdullah Suphi Beyin konuşmasını milletvekilleri heyecanla takip ediyordu. Vekil sıraları ve dinleyici locaları tamamen dolu olduğu hâlde salondan çıt çıkmıyordu. Hamdullah Suphi Bey gür ve tok sesiyle Mehmet Akif’in şanlı ordumuza ithaf ettiği istiklâl Marşını okumaya başladı. (…)

Hamdullah Suphi Beyin okuduğu her mısra salondakileri adeta kendinden geçirmişti. (…) Meclis çatısı altında büyük bir coşku vardı. Sadece bir kişi oturduğu yerde başını öne eğmiş, elleri ile yüzünü kapamış duruyordu. Bu kişi Mehmet Akif’ti. Gösterişi ve övülmeyi sevmeyen bu büyük şair bir müddet sonra oturduğu yerden kalkarak salondan çıktı. Milletvekilleri gözyaşları ve alkışlar arasında onu arıyorlardı. Ancak o Taceddin Dergâhındaki odasına doğru büyük bir gurur ve aynı oranda mütevazılık içerisinde yürüyordu.

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 53 Cevabı

a. Metinde geçen kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlükken kontrol ediniz. Kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

Üstat:

  • Tahmin: Öğretmen
  • Sözcük Anlamı: bilim ya da sanat alanında üstün bilgisi, yeteneği, ustalığı olan kimse.
  • Cümlem: Üstat dün bize geldi.

Müddet:

  • Tahmin: Süre, zaman
  • Sözcük Anlamı: süre
  • Cümlem: Daha bir müddet odada kaldım.

Vaziyet:

  • Tahmin: durum, hal
  • Sözcük Anlamı: durum, içinde bulunulan hal
  • Cümlem: Vaziyetimiz iç açıcı değil.

Heyet:

  • Tahmin: Temsil eden grup, küme
  • Sözcük Anlamı: bir işi yapmak ya da yönetmek üzere seçilmiş ya da atanmış belli sayıda kişilerden oluşan topluluk.
  • Cümlem: Dün Ankara’dan bir heyet gelmiş.

Mütevazi:

  • Tahmin: Alçakgönüllü
  • Sözcük Anlamı: kendi değerini olduğundan az gösteren, öyle olmadıkları halde başkalarını kendisiyle eşit tutan
  • Cümlem: Bu hayatta hep mütevazi olmalısınız.

b. Öğrendiğiniz kelimeleri ve kelimelerin anlamlarını “SÖZLÜĞÜM* bölümüne yazınız.

  • Cevap: Bu etkinliği defterinize geçirmelisiniz.

2. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 54 Cevabı

Sorulan metne göre cevaplayınız,

1. Mehmet Akif yarışmaya neden katılmak istememiştir?

  • Cevap: Çünkü bu yarışmada bir para ödülü vardır.

2. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’i millî marş yazmaya ikna etmek için neler söylemiştir?

  • Cevap: Ona bunun bir yarışma ya da bir keyfi karar olmadığını bir millet vazifesi vatan görevi olduğunu söylemiştir.

3. Mehmet Âkif’in yazdığı millî marş Mecliste nasıl karşılanmıştır?

  • Cevap: Meclis’te okunan her bir mısrası insanlarda muhteşem duygular, büyük gururlar ve minnet duyguları uyandırmıştır.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

  • Cevap:

KONU: Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı nasıl yazdığıdır
ANA FİKİR: Milli Marşın önemi

4. ETKİNLİK

İstiklâl Marşının Mecliste ilk kez okunduğu sırada orada bulunsaydınız neler hissederdiniz? Paylaşınız.

  • Cevap: Çok gururlanır çok mutlu hissederdim kendimi. Çünkü tarihi bir ana tanıklık etmiş olacak o muhteşem insanlarla bu ülkenin en değerli zenginliklerinden milli marşın kabulünü görmüş olacaktım.

5. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 55 Cevabı

Gerçek veya tasarlanmış bir olayı anlatan metinlere hikâye edici yici) metin denir, Hikâye edici metinler belli bir zamanda, belli bir yerde ve bir kahramanın başından geçer, Hikâyedeki kahramanların sayısı birden fazla olabilir.

Verilen “Saat Kulesi* metnini okuyarak “Mehmet Akif Ersoy” metni ile karşılaştırınız. Metin türlerinin özellikleri açısından farklılıklarını ve benzerliklerini kutulara yazınız.

SAAT KULESİ

İzmit’in merkezinde tam bir Osmanlı mimarisine sahip İzmit Saat Kulesi bulunuyor. 20. yüzyılın başında, II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıl dönümü için şehirlerde saat kulelerinin yaygınlaştırılması istenince yapılmış. Dört katlı kulenin her katında farklı ve birbirinden güzel işlemeler bulunuyor. Son katta bulunan saat, kulenin dört cephesinden de görülebiliyor. Kuleyi gündüz ziyaret ettiğimizde etrafı ağaçlarla çevrili bir alanda banklarda oturup kuleyi ve muhteşem mimarisini, kendine özgü çatısını izliyoruz.

  • Cevap:

BENZERLİKLER: İkisi de düz yazıdır. İkisinde de gerçek yaşamdan esinlenilmiştir. İkisinde de açıklama vardır.
FARKLILIKLAR: Birisi anı diğeri öğretici bir metindir. Saat Kulesi metni açıklayıcı diğer metin öyküleyici anlatımla yazılmıştır.

6. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 56 Cevabı

a. Davranışların, olayların ve durumların sebebini öğrenmek için “neden, niçin* sorularını sorarız. Verilen cümlelerin nedenlerini ve sonuçlarını belirleyerek yazınız.

  • Cevap:

İstiklâl Marşı okunduğu için çok duygulanmıştı.

  • Neden: İstiklâl Marşı okunduğu için
  • Sonuç: çok duygulanmıştı.

Millî birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimiz için Millî Mücadeleyi kazandık.

  • Neden: Millî birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimiz için
  • Sonuç: Millî Mücadeleyi kazandık.

73 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından dolayı sınıfımızı süsledik.

  • Neden: 73 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından dolayı
  • Sonuç: sınıfımızı süsledik.

b, Verilen cümleleri neden-sonuç ilişkisi belirten ifadelerle tamamlayınız.

için, bu nedenle, sebebiyle, çünkü

  • Cevap:

Ailesi kedi sahiplenmeye karar verdiği için Zehra çok sevindi,
Koca bir tabak ıspanak yedi çünkü çok acıkmıştı,
Kitap okumayı çok seviyordu bu nedenle sık sık kütüphaneye gidiyordu,

7. ETKİNLİK

Konuşma çizgisi ve kısa çizginin kullanım alanlarını okuyunuz. Verilen örneklerle kullanım alanlarını eşleştiriniz.

1. Yazıda satır başına alınan konuşmaları gösterir.
2. Satır sonuna sığmayan kelimelerde heceleri ayırmak için kullanılır.
3. Sözcükler arasında; “ile” ve “arasında” anlamında kullanılır.

  • Cevap:

Bugün -hava- çok güzeldi. ( 1 )
— öğretmenim nasılsınız?  
— Teşekkür ederim Furkan, iyiyim. 
Ayça, okuldan eve dönerken küçük bir köpek gördü. (3)
İstanbul-Ankara yolunda mola verdik. ( 2)

8. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 57 Cevabı

istiklâl Marşının son kıtasını kendinize özgü gazı stiliniz ile yazınız.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl;
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl,
Ebediyyen sana yok ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakka tapan milletimin istiklâl!

  • Cevap: El yazınızla bu metni sizler yazmalısınız.

MERAKLI BİLGİN, HAYDİ ARAŞTIRMAYA

Millî Mücadele Döneminde askerlerimizin yaşadığı zorluklar hakkında araştırma yaparak notlar alınız. Aldığınız notları arkadaşlarınızla paylasınız.

  • Cevap: Düşmana karşı yeterince cephanemiz olmaması. Düşmanın bizden daha çok askeri olması. Düşmanın teknolojik olarak daha fazla gelişmiş olması. Yiyeceklerimizin de cephanemiz gibi az olması. Çoluk çocuk herkesin savaşması.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Millî Mücadele ve Atatürk Teması Sayfa 50-51-52-53-54-55-56-57 Mehmet Âkif Ersoy Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
46
clap
15
love
12
angry
10
unlike
4
happy
2
confused
2
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!