Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 68

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 68

İşitme Duyusu: Ses duyusu, sıkışan ve gevşeyen hava moleküllerinin oluşturduğu ses dalgalarının kulağımızdaki alıcı hücrelere iletilmesi ile oluşmaktadır.

Kulağımız ses dalgalarının hepsini duyma yeteneğine sahip değildir. İnsan kulağı 20-20 000 Hz arasındaki sesleri duyabilir. Bir piyano 30-3 000 Hz; bir keman 190-3 000 Hz arasında değişen frekanslarda ses çıkarır. Ses şiddetini ölçmek için desibel (dB) birimini kullanıyoruz. Sesin şiddeti arttıkça ses kulağımızı rahatsız etmeye başlamakta ve kulağımızda ağrıya neden olmaktadır. Sesin şiddeti 120 desibeli geçince ağrıya sebep olmaktadır. Bir insan devamlı 90 desibel sese maruz kalırsa işitme yeteneğinde bozulma başlamaktadır.

Kulak yapımız dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Dış kulak, kulak kepçesi ve işitme kanalından oluşmakta ve ses dalgalarını alıp kulak zarına iletme görevi yapmaktadır. Orta kulak, kıkırdaktan oluşmuş bir yapıdır. Bu bölümde çekiç, örs ve üzengi olmak üzere üç kemik parçası yer alır. Kulak zarına gelen ses; şiddetine, frekansına bağlı olarak kulak zarını titreştirir. Çekiç, örs, üzengi kemikleri bu titreşimi sağlamaktadır. İç kulakta salyangoz adı verilen içi sıvı dolu bir kısım bulunmaktadır. Salyangozun iç duvarında baziler zar bulunmaktadır, bu kısım sesin özelliklerine göre titreşim oluşmasını sağlamaktadır. Bu titreşim, korti organı denilen yerdeki alıcı sinir hücrelerini oluşturur ve uyarıcının ses olarak algılanması gerçekleşir.

Dokunma Duyusu: Cildimiz sıcaklık, basınç, soğukluk, acı ve ağrı duyumlarımızın alınmasını sağlamaktadır. Son yıllara kadar yukarıda bahsedilen acı, sıcaklık gibi duyumlar için deride ayrı hücrelerin olduğu sanılmaktaydı. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalar bunun yanlış olduğunu göstermiştir. Derimizde alıcı duyu hücreleri birbirleri ile örüntülü, karmaşık, devamlı birbirleri ile etkileşim hâlindedir. Yani acı, sıcaklık ya da diğer duyumlar belli bir tip hücrenin değil birçok hücrenin birbirleri ile etkileşimi sonucu ortaya çıkmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 68 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!