Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı

İshak Paşa Sarayı (1784): Dönemin Bölge Valisi İshak Paşa tarafından Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde yaptırılmıştır. Anadolu’daki geç dönem saray mimarisinin en güzel örneklerinden olan bu saray, bir tepe üzerinde yer alır (Fotoğraf 6.61). Sarayın iç içe avluları ve avluları birbirine bağlayan taç kapıları bulunmaktadır. Saraydaki cami, kubbe ve minaresi ile çevresine egemen bir konumdadır. Medrese, hamam, harem dairesi, erzak deposu, fırın, cephanelik ve zindan sarayın diğer bölümleridir. Ayrıca sarayda sıcak, soğuk ve atık su kanalları bulunmaktadır. Saray, sıcak su borularıyla ısıtma sisteminin kullanıldığı bir yapı olma özelliğine sahiptir. Saray, beyaz renkli yontma taştan yapılmış, bitki motifleri ve yazılarla süslenmiştir. Dolmabahçe Sarayı (1859): Geç Dönem Osmanlı saraylarındandır. Sultan Abdülmecit tarafından İstanbul’da yaptırılan bu sarayın mimarları Hacı Emin Paşa, Serkis Balyan ve Nikogos Balyan’dır. Bu saray, ilk kez geleneksel Türk saray mimarisi dışında Avrupa sarayları örnek alınarak yapılmış olan eklektik bir binadır. Barok ve Ampir üslubunun karışımı bir tarzda yapılmıştır (Fotoğraf 6.62).
Sarayın iç dekorasyonunda ve odaların düzenlenişinde Avrupa etkileri göze çarpar. Renkli somaki taşları, tonlarca ağırlığı olan mavi renkteki mermer sütunları dikkati çekmektedir.

ç. Hamamlar (Su Yapıları)

Türk sanatının sivil mimari yapı türleri arasında su yapıları önemli yer tutar. Çeşmeler, su kemerleri, sebil ve selsebiller su yapılarındandır. Hamamlar su yapılarının en önemli örneğidir. Osmanlı Devleti Dönemi’nde başta İstanbul olmak üzere ülkenin değişik yerlerinde birçok hamam yapılmıştır. Türk hamamları üç bölümden oluşur: Soyunma yerlerinde, geniş bir sofa ve çevresinde bölmeli sekiler bulunur. Yıkanan kimseler, bu sekilerde oturup dinlenirler. Yıkanma yerleri, soğuktan geçilerek girilen hamam kısmına denir. Hamamın içinde herkesin tek başına yıkandığı hücreler ve göbek taşı diye bilinen bölümler vardır. Isıtma yerleri (külhan), hamamın altında olup burada ateş yanar. Ateşten yükselen alev ve duman mermer zeminin altındaki özel yollardan, duvar içlerinden geçerek hamamı ısıtır. Hamamlar, haftanın belli günlerinde kadınlara, diğer günlerde erkeklere açıktır. Çifte hamam olanlar ise birbirine bitişik iki hamam olup biri kadınlara, diğeri erkeklere ayrılmıştır. Her bölümün girişi ayrı yönlerdedir. Mudurnu Yıldırım Hamamı (1382): Bursa’nın Mudurnu ilçe merkezinde bulunan, hamam, giriş kapısının üzerindeki kitabeye göre Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılmıştır. Çifte hamam tarzında moloz taştan yapılmıştır. Yapı; büyüklüğü, taç kapısı ve kubbesiyle Erken Dönem Osmanlı hamamlarının en güzel örneklerindendir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!