Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a getirttiği ressamların en ünlüsü, Fatih portresiyle tanınan İtalyan sanatçı Gentille Bellini’dir. İstanbul’da bir süre kalan bu ressamlar, sarayın minyatür ustalarını da etkilemiştir. Bu dönemden kalma en önemli örnek Nakkaş Sinan Bey’in yaptığı gül koklayan Fatih portresidir (Resim 7.4). 1455 tarihli Bediuddin-i Tebrizî’nin eseri olan Dilsuzname adlı kitap ilk Osmanlı minyatür örnekleri arasında yer alır. Edebiyatla ilgili bir antoloji olan bu eser Edirne’de hazırlanmıştır. 1465 yılında Amasyalı Sabuncuoğlu Şerafeddin tarafından Amasya’da yazılıp resimlendirilen Cerrâhiye-i İlhâniye adlı eser de bu dönemin minyatürlerinin bulunduğu önemli bir örnektir. Kitapta cerrahlık üzerine 140 minyatür bulunmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet’ten sonra, II. Bayezit döneminde, Avrupa’dan etkilenen üslup yerine geleneksel minyatür üslubu ağırlık kazanmıştır. Bu dönemde saraya daha çok doğudaki Türk İslam ülkelerinden nakkaşlar çağrılmıştır. Türk minyatür sanatı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde en parlak zamanını yaşamıştır. Bu dönemde Osmanlı minyatür üslubu iyice belirginleşmiş, Türk minyatür sanatının önemli örneklerinde dönemin olayları betimlenmiştir. Bu dönem minyatürlerinde renk tonlarına fazla önem verilmemiş, renkler gölgelenmeden, karıştırılmadan kullanılmıştır. En çok kullanılan renkler açık pembe, leylak, eflatun ve yeşildir.

Dönemin en önemli nakkaşı Matrakçı Nasuh’tur. Sanatçının önemli eseri, bugün İstanbul Üniversitesi Kitaplığında bulunan Beyan-ı Menazil-i Sefer-î Irakeyn’dir. Eserin konusu, Kanuni’nin 1534-1536 yıllarında yaptığı Irak seferidir. Kitapta, İstanbul’dan Bağdat’a tüm önemli güzergâhlar, yollar, kaleler, köprüler, kentler özgün bir anlatım biçimiyle betimlenmiştir. Tarihsel konulu el yazması, hem belge niteliğindedir hem de resim sanatının başarılı örneklerindendir. Dönemin diğer bir eseri de şair Arifi’nin Süleymanname’sidir. Kitapta 69 minyatür bulunmaktadır.

Türk minyatür sanatı, XVI. yüzyılda bütün yabancı sanatların etkisinden kurtulmuştur. Bu dönemde II. Selim ve III. Murat gibi hükümdarların da desteği ile bu sanat daha çok gelişmiştir. II. Selim Dönemi’nin en tanınmış nakkaşı Nakkaş Osman’dır. Sanatçı, Nüzhet El Ahbâr Der Sefer-i Sigetvar adlı eser için yirmi minyatür yapmıştır. Bu minyatürler, Türk minyatür sanatının tüm özelliklerini taşır (Resim 7.5). III. Murat döneminden kalma el yazma örneği Surname-i Hümayun’dur. Nakkaş Osman tarafından resimlenen bu kitabın konusu III. Murat’ın oğlu Şehzade Mehmet’in sünnet düğünüdür. Bu eser, Osmanlıların güç ve zenginliğini göstermesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Kitapta esnaf kuruluşlarının geçit törenleri (Resim 7.6), müzisyenler, sihirbazlar ve oyuncular canlı ve parlak renklerle resimlendirilmiştir. Yine III. Murat Dönemi’nde Nakkaş Osman ve Seyyid Lokman adlı sanatçıların birlikte resimlendirdikleri Şahname-i Selim Han ve Hünername gibi eserler de önemlidir. Bu eserler yalnızca resimleriyle değil; cildi, tezhibi, hattı ve kitabın bütününün tasarımıyla da Osmanlı ordusunun büyüklüğünün ve saray törenlerinin sayfalara geçilerek belgelendiği örneklerdir. Osmanlı minyatür sanatı, XVII. yüzyıldan XIX. yüzyıla değin gelişimini toplumsal değişimlerden etkilenerek sürdürmüştür. Bu yeni dönemde Avrupa resim beğenisi ortaya çıkmaya başlamıştır. Avrupa resminin etkileri ilk kez IV. Mehmet zamanında başlamış, Lale Devri’nde de artarak sürmüştür.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!