Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 15

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 15

Toplumsal grupların çeşitleri şunlardır:

İlişki Biçimine Göre

A) Birincil Gruplar: Yüz yüze, samimi ve duygusal yönü kuvvetli olan ilişkilerle kurulmuş gruplardır. Bu gruplarda bireyler arasındaki ilişkiler önceden yazılı kurallarla belirlenemez. Birincil grupları oluşturan bireyler arasında “biz” duygusu ön plandadır. Aileler, arkadaşlık ve komşuluk grupları birincil gruplardandır.
B) İkincil Gruplar: Yazılı kurallarla oluşturulmuş, resmî ve mesafeli ilişkilerin egemen olduğu gruplardır. İkincil grupları oluşturan bireyler arasında “biz” duygusundan daha çok “ben” duygusu ön plandadır. Sendikalar, dernekler, kooperatifler ikincil gruplardandır.

Üyelerin Katılım Biçimine Göre

A) İradeye Dayalı Gruplar: Bireyin kendi isteğiyle katıldığı ve yine kendi istediğiyle ayrılabildiği gruplardır. Bu gruplara giriş çıkışlar belirli yazılı kurallara dayalıdır. Örneğin siyasi partiler, dernekler bireyin kendi iradesiyle katılıp ayrıldığı gruplardır.
B) İrade Dışı Gruplar: Katılımı bireyin kendi iradesine bağlı olmayan gruplardır. Bu gruplara bireyler kendi istekleriyle katılmadıkları gibi kendi istekleriyle de bu gruplardan ayrılamazlar. Aileler ve etnik gruplar bireylerin kendi iradeleri olmadan katıldıkları gruplardır.

Kuruluş Biçimine Göre

A) Resmî Gruplar: Kuruluşu kanunlar, yönetmelikler ve tüzükler gibi resmî (yazılı) belgelere dayalı kurallarla belirlenmiş olan gruplardır. Bu grupları oluşturan bireyler arasındaki ilişkiler de yazılı kurallarla önceden belirlenmiştir. Dernekler, vakıflar, partiler gibi örgütlenmeler resmî gruplardır.
B) Resmî Olmayan Gruplar: Kuruluşu için yazılı belgeler gerekmeyen gruplardır. Resmî olmayan grupların oluşumu yüz yüze ve samimi ilişkiler sırasında genellikle kendiliğinden gerçekleşir. Örneğin arkadaş grupları resmî olmayan gruplardandır.

Süresine Göre

A) Geçici (kısa süreli) gruplar: Belirli ve kısa süreli olarak varlığını sürdüren gruplardır. Geçici gruplar önceden belirlenmiş bir süre sonunda varlık nedeni ortadan kalktığında dağılır. Yaz aylarındaki kamp grupları, bir sempozyum gibi süresi belirli herhangi bir etkinlik için bir araya gelmiş olan gruplar geçici gruplardır.
B) Daimî (uzun süreli) gruplar: Nispeten daha uzun süre varlığını sürdüren gruplardır. Bu tür gruplar genellikle kendisini oluşturan bireyler değişse bile uzun süre varlıklarını korurlar. Örneğin bir futbol kulübünün ya da bir derneğin başlangıçta kurucusu olan bireyler zaman içinde gruptan ayrılsalar bile o gruplar kendi varlığını onlarca yıl daha sürdürebilir.

Toplumsal Gruplarda Amaç ve Toplumsal Grupların İşlevleri

Toplumsal gruplar bireylerin tek başlarına ulaşamayacakları amaçları gerçekleştirmek üzere kurulur. Bu nedenle her toplumsal grup belirli bir amaca yönelik olarak biçimlenir. Birey hangi amaca ulaşmak istiyorsa o amacı gerçekleştirmeye yönelik bir gruba katılır. Böylece toplumsal grupların bireysel işlevleri gerçekleşmiş olur.

Toplumsal grupların bireysel işlevleri şunlardır:
• Bireylerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılarlar.
• Bireylere topluluk ruhu ve duygusu verirler.
• Bireylerin kişiliklerini ve yeteneklerini geliştirmeleri için ortam hazırlarlar.
• Bireylerin statülerini güçlendirmesine ve yeni statüler kazanmasına imkân sağlarlar.
• Bireylere toplumsal güvenlik duygusu verirler.
• Bireylerin toplumsallaşmasını sağlarlar.
Toplumsal gruplar sadece kendilerini oluşturan bireylere özel işlevler yerine getirmekle kalmazlar, aynı zamanda doğrudan ya da dolaylı olarak toplum için de bazı işlevleri yerine getirirler.
Toplumsal grupların toplumsal işlevleri şunlardır:
• Toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda bireylerin yetişmesini sağlarlar.
• Toplumun bireyden beklentilerini karşılarlar.
• Toplumsal kurumların işlerliğini sağlarlar.
• Toplumsal yapının güçlenmesine katkıda bulunurlar.
• Bireyin toplumsallaşması yoluyla kültür aktarımını ve kültürün sürekliliğini sağlarlar.
• Gruplar kendi aralarındaki ilişkilerle toplumsal bütünlüğün sağlanmasına katkıda bulunurlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!