Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88

2. Ekonomik Etkenler

Ekonomik etkenler arasında en önemli olanı, sanayi kapitalizminin etkisidir. Modern kapitalizm, daha önceden var olan üretim düzenlerinden kökten bir biçimde farklıdır çünkü kapitalizm, üretimin sürekli büyümesi ile servet birikiminin giderek artmasına yol açmaktadır. Geleneksel üretim düzenlerinde, üretim düzeyleri, alışkanlığa dayanan geleneksel ihtiyaçlara bağlı olduğundan oldukça durağandır. Kapitalizm üretim teknolojisinin sürekli olarak gözden geçirilmesini özendirir. Bu da bilimin giderek artan biçimde içerildiği bir süreçtir. Modern sanayinin yol açtığı teknolojik yenilik oranı, geçmişteki bütün ekonomik düzen biçimlerinden çok daha yüksektir. Bilim ve teknolojinin yaşama biçimlerimiz üzerinde gösterdiği etki, büyük ölçüde ekonomik etkenler tarafından yönlendirilir ancak bu etki, ekonomik alanın ötesine de geçmektedir. Bilim ve teknoloji, politik ve kültürel etkenleri hem etkiler hem de onlardan etkilenir. Bilimsel ve teknolojik gelişme örneğin radyo, televizyon, cep telefonları ve Genel Ağ gibi modern iletişim biçimlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Elektronik iletişim biçimleri son yıllarda siyasette de değişmelere yol açmış, bizim dünya hakkında ne düşündüğümüzü ve ne hissettiğimizi de biçimlendirir hâle gelmiştir.

3. Siyasal Etkenler

Modern dönemdeki değişmeyi etkileyen üçüncü önemli etki türü, siyasal gelişmelerden oluşmaktadır. Ülkelerin güçlerini artırma, servetlerini büyütme ve askerî rakiplerine üstünlük sağlama mücadeleleri, son iki ya da üç yüzyıl boyunca değişimin enerjik bir kaynağı olmuştur. Geleneksel uygarlıklardaki siyasal değişim olağan olarak seçkinlerle sınırlı olmuştur. Örneğin nüfusun büyük bölümü görece değişmeden kalırken bir aristokrat aile, yönetimde bir başka ailenin yerini alır. Bu durum, siyasal liderler ile hükûmet görevlilerinin etkinliklerinin sürekli olarak geniş yığınların hayatlarını etkilediği modern siyasal düzenler için geçerli değildir. Hem içsel hem de dışsal olarak siyasal karar alma süreci toplumsal değişmeyi geçmişte olduğundan çok daha fazla yönlendirmektedir.

SORULAR

1. Şimdiye kadar gördüğünüz sosyal bilimlere ait derslerden öğrendiklerinizden hareketle metinde geçen modernleşme kaynaklı kültürel, siyasal ve ekonomik dönüşümleri Türkiye’nin modernleşme tecrübesi üzerinden örnekleyiniz.

  • Cevap: Türkiye’nin modernleşme çalışmaları Tanzimat Dönemi ile başlamıştır. Tanzimat Dönemi’nde Batı stilinde bir siyasi davranış biçimi oluşmuş ve neredeyse günümüze kadar eksileri ve artıları ile bu siyasi tutum sergilenmiştir.

2. Sanayileşme toplumsal ilişkileri, ekonomiyi ve çalışma hayatını nasıl etkilemektedir? Geleneksel kırsal hayat ile metropol hayatını karşılaştırınız.

  • Cevap: Sanayileşmeyle birlikte uzun çalışma saatleri karşılığında az miktarda ücret alınmakta ve bu da bireyleri psikolojik olarak etkilemektedir.

3. Günümüzde bazı araştırmacıların insanlığın geleceğine dair kötümser tahminlerde bulunmalarına neden olan veriler sizce neler olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Kontrolsüz sanayileşme, hava, su ve toprak kirliliğine neden olmakta ve zehirli gazları oksijenimize karıştırmaktadır. İnsan vücudu için iyi olmayan birçok zararlı şey yediğimiz ve içtiğimiz besinlere karışmaktadır.

Sosyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!