Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73

1. Hukukun kapsamına ne gibi konuların girdiğini araştırınız.

  • Cevap: Hukuk çok kapsamlı bir konudur. İçeriğine de birçok konu girer. Örneğin din hukuku, iş hukuku, anayasa hukuku, borç hukuku gibi birçok örnekler verilebilir. Bu meslek ile uğraşan kişiler hukuk fakültesi okurlar. O fakülteden mezun olan kişiler avukat, savcı veya hakim olabilirler. Şimdi bunlara çeşitli örnekler verelim:

➜ Aile hukuku
➜ Borçlar hukuku
➜ Şahsi hukuk
➜ Miras Hukuku
➜ Aile hukuku
➜ Dini hukuk ( Allah’ın emir ve yasakları)

2. Ahlak, fıkıh, mükellef kavramlarını araştırarak defterinize yazınız.

  • Cevap:

Ahlak: İnsanın kendisi dahil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerin de nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür.
Fıkıh: İslam’ın kişisel ve sosyal hayata dair ameli hükümlerini bilmeyi ve bu konuyu inceleyen ilim dalıdır.
MükellefBir şeyi yapma zorunluluğu olan, yükümlü demektir. Dini terim olarak Allah’ın emir ve yasaklarını yapmakla yükümlü ve sorumlu kişiye denir.

3. Kamu yararı ne demektir? Araştırarak defterinize not ediniz.

  • Cevap: Kamu yararı, “Devletin gereksinimlerine cevap veren ve bu ihtiyaçları karşılayan, devlete yarar sağlayan değerler bütünü” anlamına gelmektedir. Toplum yararı anlamına gelen kamu yararını ihlal etmek kul hakkını zedeler. Kamu yararı, toplumun faydasına bir durumu içermekle beraber; toplumun zararına olmayanı da ifade eder. Yapılan bir uygulamada kamunun yararının yanı sıra, zarar görmemesi de gözetilmelidir.

4. Nisâ suresi 58 ve 135, Mâide suresi 8 ve Nahl suresi 90. ayetlerin meallerini defterinize yazınız.

  • Cevap: Ayetlerin mealleri şu şekildedir;

Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.(Nisa Suresi 58. ayet)

“Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa, Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın). Çünkü Allah ikisine de daha yakındır. (Onları sizden çok kayırır.) Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. (Nisa Suresi 135. ayet)

Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin. Âdil olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. (Maide Suresi 8. ayet)

Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor. (Nahl Suresi 90.. ayet)

5. İslam hukukunda bir hükme ulaşırken hangi kaynaklara başvurulduğunu araştırınız.

  • Cevap: Kısaca açıklayacak olursak;

➜ İslam hukuku, din kurallarına göre yönetilmektedir.
➜ Alınan kararlar gözden geçirilip kesinleştirilirken Allah’ın emirleri doğrultusunda karar verilir.
➜ Kuran-ı Kerim kaynak olarak alınır ve kutsal kitapta yazılan kurallar gerçek hayata uygulanır.
➜ Bir konu hakkında karar alınırken, Kuran-ı Kerim’in yanı sıra İslam peygamberi Hz. Muhammed’in söyleyiş ve hadislerinden yararlanılır.
➜ İslam hukukuna göre en doğru kaynak Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hadisleridir.

Temel Dini Bilgiler İslam 1 Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
13
clap
4
angry
3
sad
3
unlike
2
love
1
happy
1
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!