Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 144

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 144

Türkiye, İsrail’le ilişkilerini dengeli bir şekilde sürdürmeye çalışmasına rağmen Filistin meselesine de ilgisiz kalamamıştır. Türk Hükümeti, 1979 yılında FKÖ’nün (Filistin Kurtuluş Örgütü), Türkiye’de bir temsilcilik açmasına izin vermiş; 1988’de Filistinlilerin sürgünde kurdukları devleti tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştur (Görsel 7.35).

1980-1990 döneminde Türkiye, Suriye ile ilişkilerini geliştirmeye çalışmasına rağmen sorunlar yaşamıştır. Bu dönemde Suriye ile Türkiye arasında tedirginliğe yol açan konuların başında “sınıraşan sular sorunu” gelmektedir. Suriye, GAP’ın tamamlanmasından sonra, Türkiye’nin su meselesini baskı aracı olarak kullanacağını savunmuştur. Suriye’nin bu tutumu aynı suyu kullanan Irak’ta da tedirginliğe yol açmıştır. Ancak Türkiye bugüne kadar su avantajını bir baskı aracı olarak kullanmamış, en kurak dönemlerde bile gerekli su miktarının akışını sağlamıştır.
Türkiye ile Suriye arasında yaşanan sorunlardan bir diğeri, Suriye’nin teröre destek vermesinden kaynaklanmıştır. 1970’li yıllarda Türkiye karşıtı yasa dışı örgütlere destek veren Suriye, Ermeni terör örgütü ASALA’ya da destek sağlamıştır. Suriye, ASALA’nın ardından PKK’ya da her türlü lojistik destek, silah ve askerî eğitim desteği sağlamıştır. 1984’ten beri Türkiye’nin mücadele ettiği bölücü terör örgütünü Türkiye’ye karşı pazarlık aracı olarak kullanmaktan çekinmemiştir. Suriye’nin yanı sıra İran ve Irak da bölücü terör örgütünü desteklemiştir.
İran Devrimi’ni takip eden yıllarda Türkiye ile İran arasındaki rejim farklılığı daha da belirginleşmiş, bu durum iki ülke arasında güvensizliğe yol açmıştır. Ancak İran ile Irak arasında 1980 yılında başlayan savaş boyunca Türkiye’nin izlediği hassas politikalar pürüzleri en aza indirmiştir. İran-Irak Savaşı, bölge barışına zarar vermekle kalmamış (Görsel 7.36), 1990’da başlayıp uzun yıllar dünya kamuoyunu etkileyecek olan Körfez Krizi’nin nedenlerinden birini oluşturmuştur. Sekiz yıl süren bu savaş sırasında ekonomik açıdan zayıflayan Irak, zararlarını karşılamak için Kuveyt’i ilhak etme planları yapmaya başlamıştır.

4. Ermeni-ASALA Terörü ve Türkiye
Bu dönemde Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bir başka önemli sorun, Ermeni terörüdür. Başta ASALA (Ermenistan’ın Kurtuluşu İçin Ermeni Gizli Ordusu) ve JCAG (Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları) olmak üzere Ermeni terör örgütleri, etkin oldukları 1973-1985 yılları arasında 4T olarak bilinen planın hedeflerine ulaşmak için Türkiye’ye yönelik yurt içi ve yurt dışında birçok terör eylemi gerçekleştirmiştir (Görsel 7.37). 4T planı, 1915 olaylarının dünyaya “tanıtılması”nı, Türkiye tarafından “tanınması”nı, Türkiye’den “tazminat” ve “toprak” alınmasını hedeflemiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 144 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!