Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları / 10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 92 Cevabı
10. Sınıf Biryay Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 92 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı 

Metin Soruları

1. Okuduğunuz manilerin ahenk unsurlarını (ölçü, durak, kafiye, redif, ses ve söyleyiş) tespit ediniz.

  • Cevap:
    Kuş kafese / girmiyor
    Buna aklım / ermiyor
    Hiç boşuna / ah çekme
    Annem beni / vermiyor
    Ölçü: 7’li hece ölçüsü
    Durak: 4+3 duraklı (mani üstünde de / ile gösterildi)
    Kafiye: “r” yarım kafiye
    Redif: “-miyor”
    Ses ve Söyleyiş: Sade, yalın bir halk dili kullanılmıştır.
    Bayburt’a giden yollar
    Uzadıkça uzarlar,
    Geçme bizim kapıdan
    Eller bana  kızarlar.
    Ölçü: 7’li hece ölçüsü
    Durak: Düzensiz durakları var
    Kafiye: “lar” zengin kafiye
    Redif: Bu manide redif yok.
    Ses ve Söyleyiş: Sade, yalın bir halk dili kullanılmıştır.
     
    Kesik (cinaslı) Mani
    Dağ bana
    Bahçe sana/ bağ bana
    Değme zincir /kâr etmez
    Zülfin teli/ bağ bana
    Ölçü: 
    Durak: Düzensiz durakları var
    Kafiye: 

    “bağ bana” cinaslı kafiye

    Redif: yok
    Ses ve Söyleyiş: Sade, yalın bir halk dili kullanılmıştır.
    Karaca
    Aldım aşkın tüfeğin
    Vurdum birkaç karaca
    Dünyada bir yâr sevdim
    Kaşı gözü karaca
    Ölçü: 7’li hece ölçüsü

    Durak: Düzensiz durakları var

    Kafiye: “karaca” cinaslı  kafiye

    Redif: yok 

    Ses ve Söyleyiş: Sade, yalın
    Yedekli (Artık) Mani
    Ağlarım çağlar gibi
    Derdim var dağlar gibi
    Ciğerden yaralıyım
    Gülerim çağlar gibi
    Her gelen bir gül ister
    Sahipsiz bağlar gibi
    Ölçü: 7’li hece ölçüsü

    Durak: Düzensiz durakları var

    Kafiye: “karaca” cinaslı  kafiye

    Redif: yok 

    Ses ve Söyleyiş: Sade, yalın
    Ne viran çeşme imiş
    Su içecek tası yok
    Yıkıldı viran gönlüm
    Yapacak ustası yok
    Şu vefasız dünyanın
    Ucu var ortası yok
    Ölçü: 7’li hece ölçüsü

    Durak: Düzensiz durakları var

    Kafiye: “karaca” cinaslı  kafiye

    Redif: yok 

    Ses ve Söyleyiş: Sade, yalın

2. Okuduğunuz manilerde asıl duygu ve düşünce hangi dizelerde ifade edilmiştir? Bu bölümlerin dışında kalan dizelerin işlevi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: 3.ve 4.dizelerde ifade edilmiştir. Bu bölümlerin dışında kalan dizeler asıl söylenmek istenene bir hazırlık dizeleridir  diğer adıyla  doldurma dizeleridir.

3. Okuduğunuz manilerin temasını tespit ediniz.

  • Cevap:

Düz Mani: Kavuşma İsteği
Kesikli Mani: Aşk
Yedekli Mani: Dert
Deyiş Manileri: Aşk

4. Manilerde gerçek anlamı dışında kullanılan sözcük ya da söz öbeklerini bulunuz.

  • Cevap: aklım ermiyor, vermiyor, ciğerden yaralıyım, her gelen bir gül ister/ sahipsiz bağlar gibi, yıkıldı viran gönlüm, yapacak ustası yok, gönlüm nere kaçarsın…

5. Yukarıda verilen türküdeki ahengi sağlayan unsurları belirleyiniz.

  • Cevap: 11’li hece ölçüsü, kafiye ve redifler, ses ve kelime tekrarları

6. Manilerin kafiye düzeni genellikle (aaxa) şeklindedir. Manilerde asıl söylenmek istenen üçüncüve dördüncü mısralarda söylenir. Bu bilgilere göre aşağıda verilen manileri tamamlayınız.

  • Cevap:

Ayva külde pişer mi? Gül yanaktan düşer mi?

  • Cevap:
    Sen orada ben burda
    Bana gülmek düşer mi?

Şu dağlar garip dağlar İçinde garip ağlar

  • Cevap:
  • Kimse garip olmasın
    Garip için kim ağlar

Eleştirel Okuma

1. Yukarıdaki türküde nakarat bölümünü bulunuz. Nakarat bölümünün şiirin anlamına katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap:
    Zeynebim Zeynebim anlı Zeynebim,
    Üç köyün içinde şanlı Zeynebim. dizeleri nakara bölümüdür.
    Nakaratlar ahengin oluşmasında ve anlam bütünlüğünü sağlamada katkı sağlar.

2. Türkülerin genellikle bestelenip söylenmesi, türkülerin hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?

  • Cevap: Sözlü şekilde ağızdan ağıza aktarılması özelliğinden kaynaklanmaktadır.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
1
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir