Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 33

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 33

Vejetatif üreme şekillerinden bir diğeri de sürgün oluşumudur. Yer elması ve patates gibi bazı bitkilerde yumru adı verilen ve besin depolamak için özelleşmiş toprak altı gövdesi bulunur. Şekil 1.20’de patateste gözler görülmektedir. Yumruda bulunan ve göz adı verilen kısımlardan gelişen sürgünler yeni bir bitki meydana getirir.

Yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, genellikle silindir biçimindeki toprak altı gövdesine ise rizom denir. Zencefil ve ayrık otu gibi bitkilerde rizom gövde görülür. Toprak altında gelişen rizomdaki gözlerden yeni bitkiler meydana gelir. Rizomlu bitkiler, tohumlarıyla çoğaldıkları gibi rizomlarının bir göz taşıyan en küçük parçasıyla bile vejetatif olarak üreme özelliğine sahiptir. Şekil 1.21’de rizomla üreme gösterilmiştir.

Bazı bitki türlerinin toprak üstünde uzanan ve stolon adı verilen sürünücü gövdeleri bulunur. Sto- lanların toprağa değdiği yerdeki gözlerden yeni bitkiler meydana gelir. Bu üreme şekli sürünücü gövde ile üreme olarak bilinir.

Sürünücü gövde ile üreyen ana bitki, kendisiyle genetik olarak aynı olan çok sayıda bitki üreterek toprak üzerinde yayılır. Sürünücü gövde ile üremeye en bilinen örnek çilek bitkisidir. Şekil 1.22’de gösterildiği gibi çilek bitkisinin toprak üzerinde sürünerek yayılan gövdesinden yeni bitkiler meydana gelir.

Soğan, tabakalar hâlinde üst üste dizilmiş kalın, etli yapraklara sahip olan toprak altı bitki parçasıdır. Lale, soğan, zambak ve sümbül gibi soğanlı bitkilerin soğanları, uygun koşullarda gelişerek yeni bir bireyi oluşturur. Örneğin sümbül soğanı vejeta- tif olarak iki soğan oluşturur ve bu soğanların her birinden yeni bir birey meydana gelir. Şekil 1.23’te soğanlı bir bitkinin görünümü verilmiştir.

SIRA SİZDE

Vejetatif olarak üreyen bir bitkide oluşan yeni bitkilerin ana bitki ile aynı kalıtsal yapıda olduğunu bilimsel olarak açıklayan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Vejetatif olarak üreyen bitkiler, ana bitkinin genetik materyalini kullandığı için oluşan yeni bitkiler ana bitki ile aynı kalıtsal yapıya sahiptir. Bu üreme yöntemlerinde, bitkinin kök, gövde veya yaprak gibi dokularından ayrılan parçalar, aynı genetik bilgiyi taşırlar ve bu nedenle ana bitki ile tamamen aynı kalıtsal yapıya sahip yeni bitkiler meydana gelir. Bu kalıtsal benzerlik, bitkilerin özelliklerinin ve özelliklerinin ana bitkiyle aynı olmasını sağlar. Bu nedenle, vejetatif üreme, özellikle istenen özellikleri korumak veya belirli bitki çeşitlerini çoğaltmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bitki yetiştiriciliğinde ve üretiminde önemli bir rol oynar ve bitki türlerinin genetik çeşitliliğini sürdürmeye yardımcı olur.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!