Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 34

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 34

VII. Doku Kültürü Tekniği

Doku kültürü tekniğinde bir bitkinin hücre, doku veya organ gibi kısımları kullanılarak steril şartlarda ve uygun yapay besin ortamında yeni doku, bitki ya da bitkisel ürünler elde edilir. Şekil 1.24’te görüldüğü gibi doku kültürü tekniği çeşitli basamaklardan oluşur. Öncelikle kök, gövde, dal, yaprak gibi kısımlarından alınan küçük doku parçaları steril besi ortamına konur. Besi ortamındaki hücreler bölünüp çoğalarak kallus adı verilen düzensiz doku kümesini oluşturur. Kallus, büyüme hormonu içeren ortama alınır. Kallustan farklılaşan hücreler, kök ve gövdeye sahip yeni bitkiler oluşturur. Bazı bitkilerde farklılaşan kallus hücrelerinden embriyo oluşturulabilir. Doku kültürü tekniğinin hastalıklardan arınmış bitkiler elde edilmesi mevsime bağlı olmadan, kısa sürede, çok sayıda ve aynı genetik yapıda bitkinin üretimi, diğer yöntemlerle üretimi zor olan bitkilerin üretimi ve nesli tehlike altındaki türlerin korunması gibi kullanım alanları vardır.

B. Eşeysiz Üremenin Tarımsal Önemi

İnsanların gıda gereksinimini karşılayan tarımsal üretim, ülkelerin ekonomik büyümesi ve kalkınması için çok önemlidir. Tarımsal üretim sabır ve emek gerektirir. Çiftçilerin yetiştireceği yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi oldukça zahmetli çalışmalardır. Çoğunlukla 12-15 yıl süren bu faaliyetler bilimsel bilginin yanı sıra yoğun bir emek harcamayı, toplumu ve ülkeyi sevmeyi, azimli olmayı gerektirir. Bu çalışmaların sonucunda da ister bir çiftçi ister laboratuvarda çalışan bir araştırmacı olsun bu insanların emekleri topluma yararlı ürünlere dönüşür.

Tarımsal üretimde tohumla (eşeyli) ve vejetatif (eşeysiz) üreme olmak üzere yaygın olarak kullanılan iki yöntem vardır.

Görsel 1.6’da elma ağacında aşılama gösterilmiştir. Elma, üzüm, armut, kayısı gibi bazı meyve ve sebzelerin yetiştiriciliğinde daha önce öğrendiğimiz çelikle üreme ve aşılama gibi vejetatif üreme yöntemleri kullanılır.

Tohumdan üretme tercih edilmez. Peki, bu gibi tarım alanlarında yaygın olarak vejetatif üremenin kullanılmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Tarım alanlarında vejetatif üreme, tohumdan üretime tercih edilir çünkü bu yöntem, kalıtsal tutarlılık sağlayarak ana bitkinin genetik özelliklerini korur. Ayrıca, hızlı çoğalma, virüs ve hastalıklardan arındırma, istenen özelliklerin korunması ve tohum içermeyen bitkilerin üretilmesi gibi avantajlar sunar. Bu, bitki yetiştiricilerine istedikleri bitki özelliklerini koruma ve ürün miktarını artırma olanağı sağlar.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 34 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!