Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 147 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları Tuna Matbaacılık

Doğal Hayat Alanlarının Tahribi ve Orman Yangınları

İnsanlar, diğer canlılardan farklı olarak doğadaki canlı ve cansız birçok şeyi istedikleri gibi kullanabilme potansiyeline sahiptir. Ancak bu kullanım her zaman iyi yönde olmamaktadır. Önceki konularda işlediğiniz hava, toprak, su kirliliği vb. nedenlerle doğal dengenin bozulması, doğal yaşam alanlarını da etkilemektedir. Sel, çığ, erozyon, fırtına, hortum, deprem, heyelan, orman yangınları ve yanardağ patlamaları gibi doğal nedenler de yaşam alanları üzerinde tehdit oluşturabilir. Ancak doğal yaşam alanlarını tahrip eden asıl etken insan faaliyetleridir.

İnsan faaliyetleri nedeniyle günümüzde çok sayıda canlının nesli tükenmiş veya tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi, dünyadaki canlı çeşitliliğine karşı en büyük tehdittir. Örneğin IUCN* tarafından yayımlanan kırmızı listedeki (dünya genelinde “tehlike altındaki” ve “tehdit altındaki” türlerin belirlendiği liste) türler, doğal yaşam alanları tahrip edildiği için tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

İnsanların karasal ve sucul ekosistemler üzerindeki etkisi bu doğal yaşam alanlarının bozulmasına yol açmaktadır (Görsel 3.41). Hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, sanayileşme ve turizm faaliyetleri bu bozulmanın temel nedenleridir. Dünyada ormanlar, bataklıklar, ovalar, göller, nehirler vb. yaşam alanları; insanların tarım arazisi, baraj, hidroelektrik santrali, konut, yol, iş merkezi gibi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yok edilmektedir. Günümüzde dünya nüfusunun yarısı kıyıdan 60 km’ye kadar olan kısımda yaşamaktadır. Büyük şehirlerin ise dörtte üçü kıyılarda kurulmuştur. Yoksulluk, aşırı tüketim ve kıyı şeridinin yanlış kullanılması sucul ekosistemlerdeki doğal yaşam alanlarının tahrip olmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda da aslında geçinmek için ihtiyaç duyulan, ekonomik değeri olan canlı türleri de yok olmaktadır. Dünya genelinde koruma alanları yaratmak için ciddi çabalar sarf edilmedikçe de bu yok oluşlar devam edecektir.

Hızla artan insan nüfusu için yeterince besin üretme çabası yaşam alanlarının tarımsal üretim alanlarına dönüştürülmesine neden olmaktadır (Görsel 3.42). 1990’larda dünya ormanlarının %2,4’ü yok olmuş, bu alanların da %70’i tarım alanlarına dönüştürülmüştür. Günümüze kadar dünyanın toplam ormanlık alanlarının yaklaşık %50’si yok olmuştur. Bu yok oluş hızı, ormanların mümkün olabilecek yeniden kazanım hızının 10 katıdır. Örneğin dünya tür çeşitliliğinin en az yarısını içeren yağmur ormanlarından her yıl 17 milyon hektarın yok olması çok ciddi bir kayıptır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 147 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!