Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 215 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları Yıldırım Yayınları

Erozyon

Erozyon iklim koşullarına bağlı olarak meydana gelmektedir. Nemli bölgelerde su, kurak bölgelerde rüzgâr, yüksek enlemlerde ise buzul erozyonu ön plandadır. Yeryüzünde su erozyonunun en çok yaşandığı yerler dağlık bölgelerdir (Harita 4.7). Bu nedenle Alp-Himalaya kuşağı ile Amerika kıtasının batısındaki dağlık bölge erozyonun şiddetli olduğu alanlardandır. Bitki örtüsünün cılız olduğu yerlerde de erozyon fazladır.

Yeryüzünde çatışmaların yaşandığı bölgelerin başlıcaları Güneydoğu Asya, Orta Doğu, Afrika ve Güney Amerika’dır. Salgınların yaşandığı yerlerin başlıcaları ise Afrika, Güneydoğu Asya ve Orta Amerika’dır. Böcek istilaları içinde sıklıkla görülen çekirge istilaları daha çok Kuzey Afrika’da ve Arabistan Yarımadası’nda görülmektedir. Günümüzde coğrafi problemlerin çözümünde CBS ve diğer mekânsal teknolojilerden yararlanılmaktadır. Mekânsal teknolojiler; coğrafi bilgi edinme, bu bilgileri işleme ve saklamada kullanılan teknoloji türlerinin tamamını ifade etmektedir. CBS ise coğrafi verilere erişmek, bu verileri işlemek ve analiz etmek için kullanılan mekânsal teknolojilerin bir türüdür. Bu teknolojilerden yararlanılarak yer- yüzündeki sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunlarla ilgili coğrafi veriler depolanmakta, işlenmekte, mekânsal analiz ve sorgulamalar yapılmaktadır. Bu işlemlerin sonucunda coğrafi sorunların çözümüne yönelik yöntemler belirlenmektedir. Özellikle çevre problemleri ile mücadelede, afetlerle ilgili risk haritalarının hazırlanmasında bu teknolojiler büyük bir önem taşımaktadır.

METEOROLOJİK AFETLER

Dünya genelindeki doğal afetler ele alındığında 31 çeşit doğal afetin 28 tanesini meteorolojik afetlerin oluşturduğu görülür. Doğal afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye de değişmektedir. Örneğin Akdeniz kıyı bölgesinde görülen doğal afetler kuraklık, sel, orman yangınları, heyelan, dolu fırtınası, çığ ve dondur. Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır. Dünya Meteoroloji Örgütüne göre sadece 1980’li yıllarda dünyada 700.000 kişi meteorolojik afetlerden dolayı hayatını kaybetmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!