Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 149 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Nisâ suresi 59. ayetinin anahtar kavramı “itaat”tir. Kelime olarak “boyun eğmek, uymak, dinlemek, saygı göstermek, emri yerine getirmek” gibi anlamlara gelen itaat, dinî bir terim olarak “Yüce Allah’a (c.c.) ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ortaya koyduğu emir ve yasaklara uymak, ilmen ve yaş olarak kendisinden üstün olanlara saygı duymak, onların meşru isteklerini yerine getirmek” demektir. Nisâ suresi 59. ayette Müslümanlara öncelikle Yüce Allah’a (c.c.) itaat etmeleri emredilir. Yüce Allah (c.c.), evreni ve tüm canlı ve cansız varlıkları yaratıp insanın emrine sunan yegâne yaratıcıdır. O, insanın tüm ilişkilerinde ahlaklı bir varlık olması, dünya ve ahirette huzura kavuşması için vahiy göndermiştir. İnsana düşen görev ise kendisini en güzel şekilde yaratan ve nimetleri veren Yüce Allah’a (c.c.) ibadet etmek, onun emir ve yasaklarına uymaktır. O hâlde sözüne uyulacak, itaat edilecek tek varlık Yüce Allah’tır (c.c.). Yüce Allah’a (c.c.) itaat ise gönderdiği vahiylere yani Kur’an-ı Kerim’e uymak demektir.

Ayette Yüce Allah’tan (c.c.) sonra Hz. Peygamber’e (s.a.v.) itaat emredilir. Ona itaat ise getirdiği Kur’an’a ve onun açıklaması ve uygulaması anlamına gelen sünnetine uymak demektir. Ayette hem “Allah’a (c.c.) itaat edin.” hem de “Peygamber’e itaat edin.” diye ayrı ayrı “itaat edin” kısmının tekrarlanması dikkat çekici ve önemlidir. Çünkü İslam’ı tebliğ edip açıklayan Hz. Peygamber’dir (s.a.v.). Kur’an’ın getirdiği emir ve yasakların anlaşılıp yaşanması tam manasıyla onun sünnetiyle gerçekleşebilir. Dolayısıyla İslam dininin iki temel kaynağı Kur’an ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetidir. Bu iki kaynağı birbirinden ayırmak mümkün değildir. Gönderiliş amacı, kendisine peygamber olarak verilen görev ve Müslümanlara örnek olması Hz. Peygamber’e (s.a.v.) itaati zorunlu kılar.

Nisâ suresi 59. ayetin devamında ulülemre de itaat edilmesi bildirilir. Ulülemr, “emir sahipleri, emir verme yetkisi taşıyan ve bu konumda olanlar yani yöneticiler” demektir. Bunların kimler olduğu konusunda “devlet başkanı, onun veya toplumun yetki verdiği yöneticiler, kumandanlar ve âlimlerdir” gibi çeşitli anlayışlar ve rivayetler vardır. Ayette, “…sizden olan emir sahiplerine itaat edin.” buyrulduğuna göre bunların belli kişiler ve makam sahipleri olduğu, Müslüman olanlardan seçildiği veya görevlendirildiği, meşru buyruklarında bunlara itaat etmenin Allah (c.c.) emri ve dinin gereği olduğu anlaşılmaktadır. İslam dini, hem kamu hayatında hem de özel hayatta bazı sıfat ve özellikleri taşıyan kimselere itaat edilmesini ve söylediklerine uyulmasını ister. Devlet başkanı, kumandan, ana – baba ve âlimler bunlardandır.

Yüce Allah’a (c.c.) ve Hz. Peygamber’e (s.a.v.) itaatte kesinlik vardır. Ülülemre ise ancak onların söylediklerinin meşru olması durumunda uyulur. Aksi takdirde uyulmaz. Ayetin inmesine sebep olan şu olay da bu durumu desteklemektedir: “Hz. Peygamber (s.a.v.) bir gruba askerî bir görev vermiş, başlarına da Abdullah b. Huzâfe’yi (r.a.) görevlendirmişti. Abdullah (r.a.) bir sebeple öfkelenmiş, emri altındakilere odun toplayıp yakmalarını, ateş olunca da içine girmelerini emretmişti. Emri alanlar tereddüt içinde kaldılar. Bir kısmı “komutana (ulülemre) itaat edilir” diye ateşe girmeye teşebbüs ediyorlar, bir kısmı ise “bu itaatin, emrin meşru olmasına bağlı bulunduğunu” düşünerek onları engelliyorlardı. “Biz ateşten kaçarak Peygamber’e (s.a.v.) katıldık.” diyorlardı. Bu çekişme devam ederken ateş söndü, seferden dönünce durumu Resulul- lah’a (s.a.v.) arzettiler. Resulullah, “Ateşe girseydiler kıyamete kadar ondan kurtulup çıkamazlardı. İtaat ancak meşru emre olur.” buyurdu.”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!