Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 132

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 132

4.2. ALTERNATİF GÖRÜŞ GELİŞTİRME

4.2.1. GÖRÜŞLER

Hayatı anlamaya ve anlamlandırmaya çalışan insan, çeşitli görüşler oluşturur. Bu görüşler günlük hayatın yanı sıra bilim, sanat, felsefe ile ilgili de olabilir. Oluşan bu görüşler, hiçbir zaman tek yönlü değildir. Her zaman her görüşün bir alternatifi olur. Eğer bir konuda alternatif görüş ortaya konmak isteniyorsa o konuda mutlaka yeterli bilgi ve deneyime sahip olunması gerekir. Herhangi bir metinden hareketle de alternatif görüş geliştirilebilir. Bunun için “Metinde ileri sürülen görüşler nelerdir?”, “Metinde ele alınan konuya farklı açıdan bakılabilir mi?”, “Metinde geçen görüşün argümanları nelerdir?” sorularına cevap bulmak gerekir.

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyarak verilen soruları cevaplayınız.

SAKLAMAK

Bazı dil bilimciler, dilin iletişim işlevine sıkı sıkıya bağlanıp kalıyorlar; dil, iletişim kurmaya yarar, diyorlar. Yazı tarihçileri ve arkeologlar da aynı ön yargıya sahip: Yazı, aktarmaya yarar. Bu kişiler, yine de hiç şüphesiz yazının zaman zaman (Yoksa her zaman mı?) kendisine emanet edilenleri saklama işlevi de yüklenmiş olduğunu kabul etmek zorundalar.

Yazı, insanlık tarihinde, tanıklık özelliği öne çıkan bir monumentumdur (anıt), var olması oku- nurluğuna bağlı değildir. Bazı antik yazıtlar, kapı girişlerinde öyle yüksek yerlere yerleştirilmiştir ki kimsenin okuması mümkün değildir. Yazı; yarıklar açar, kazır ve kendini kazır. Kâğıt ya da kil, taş ya da papirüs, yazı tüm bunları kazar, yarar, parçalara ayırır. Yazı bir çatlaktır, bir “tmesis”tir, bir yanılmadır ve yazıdan sonra hiçbir şey aynı kalmaz. Süreklilik kazanması için üzerine oyulan göstergeyi saklamak amacıyla fırınlanan kil, bu göstergeyi sonsuza dek sabitler ama bunu yaparken kendini oluşturan malzemenin üzerinde şifa bulmaz. Yarıklar, çatlaklar açar, kumun üzerine yazı yazan parmak, yalnızlıkları açığa çıkarır ve uzaklaştırır, yalıtır ve canlandırır.

Bu metni “bilgisayara kaydedilen yazının” hüküm sürdüğü bir ortamda tekrar okumak, bir tür coşku yaratıyor ve bilgisayar devriyle bundan önceki bin yılları birbirinden ayıran mesafenin bu yirmi beş yıl süresince nasıl derin bir şekilde kazıldığı anlaşılıyor.
(…)

Roland BARTHES (Rulond Bert)

Yazı Üzerine Çeşitlemeler- Metnin Hazzı (Düzenlenmiştir.)

Sorular

1. Metindeki temel görüşü belirleyiniz.

  • Cevap: Metindeki temel görüş, yazının hem iletişim hem de saklama işlevi gördüğüdür.

2. Metinde ele alınan konuya farklı bir açıdan bakılabilir mi?

  • Cevap: Metinde ele alınan konu, yazının saklama işlevine odaklanarak ele alınmıştır ancak bu konuya farklı açılardan da bakılabilir, örneğin yazının tarihi ve evrimi, yazının toplumlar üzerindeki etkisi gibi.

3. Metindeki görüşe katılıyor musunuz?

  • Cevap: Metindeki düşüncelere katılıyorum.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
sad
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!