Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 14

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 14

Uygulayalım

Aşağıda verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.

FELSEFE SÖZCÜĞÜNÜN KAYNAĞI VE ANLAMI NEDİR?

Felsefe sözcüğü, eski Yunancadan Arapçaya ve bu dilden Türkçeye geçmiştir. Sözcüğün Yunanca aslı “philosophia”dır ve iki ayrı sözcükten oluşur: “Philia” “sevgi” anlamına gelir; “sophia” ise “bilgelik” ya da genel olarak “bilgi” demektir. Öyleyse “philosophia”, “bilgi ve bilgelik sevgisi, aşkı” anlamına geliyor. “Philosophos” (filozof) da bilgeliği seven, bilgiyi arayan ve ona ulaşmak isteyen kişidir.

Eski Yunancada “sophia” sözcüğünün yalnızca kuru ve soyut bilgi anlamına değil; akıllıca davranmak, aşırılıklardan kaçınmak, kendine egemen olmak ve kötü durumlara göğüs germeyi bilmek anlamına geldiğini de özellikle belirtmeliyiz. Demek ki filozof, yaşamın anlamını bulmaya ve bu anlama uygun biçimde yaşamaya çalışan kimsedir. Felsefenin amacı da yalnızca kuramsal (teorik) bilgi elde etmek ve vermek değil, aynı zamanda felsefe ile doğru davranışlarda bulunmamızı sağlamak, bize ahlaklı yaşamanın yollarını öğretmektir.

Eski Yunan düşüncesi, bilgi ve bilgelik; bilmek ile işlemek (ahlak) arasında sıkı bir ilinti görüyordu. Sokrates, bundan ötürü “Kimse, bilerek kötülük işlemez.” diyordu. Demek ki felsefe sözcüğünü, başlangıçta taşıdığı anlam içinde ele alırsak felsefe ile yalnızca bilmenin değil; ahlaka uygun ve mutlu bir yaşam sürmenin de söz konusu olduğunu, felsefe denince sağlam bilgiler edinme çabası kadar doğru, ahlaklı ve mutlu yaşama çabasının da göz önünde tutulduğunu kavrarız.

Yukarıda belirttiğimiz gibi sözcükteki temel anlam “philosophia”nın bilgi ve bilgeliğe duyulan “sevgi” ya da “dostluk” olmasıdır. “Philosophos” yani filozof; şu ya da bu koşula, duruma ya da kişiye bağlı olarak değişiklik göstermeyen yani şuna ya da buna göre olmayan, mutlak doğruları ve kesin bilgileri bildiğini ileri süren bir kimse değildir. Bunun tam tersine bilgiyi ve bilgeliği arayan, seven, ele geçirmek isteyen kimsedir.

Sorular

1. Felsefe bilgelik midir yoksa bilgeliği arama etkinliği midir?

  • Cevap: Felsefe, hem bilgi hem de bilgelik ile ilgilidir. Felsefenin amacı, insanların doğru düşünme ve davranma yollarını keşfetmek ve onları bu yolları takip etmeye yönlendirmektir. Bu nedenle felsefe, bilgi ve bilgeliğe duyulan bir sevgi ve dostluk olarak da görülebilir.

2. “Anlamlı yaşam”ı sadece filozoflar mı arar?

  • Cevap: Anlamlı yaşamı sadece filozoflar aramaz. Anlamlı yaşamı aramak ya da sorgulamak yalnızca filozoflara özgü değildir. Yaşamın anlamını arayan, sorgulayan, merak eden her insan anlamlı yaşamı arayabilir, sorular sorabilir.

3. Yaşamı sorgulamak insanı mutlu eder mi?

  • Cevap: Sorgulamak, insanın hayata ilişkin kendi cevaplarını keşfetmesidir. Başkalarının doğrularına göre değil de kendi doğrularına göre yaşayan insan, mutlu bir hayatın ilk ve en önemli adımını atmış olur. Bu konudaki gözlemim, sorgulamayı, özgün düşünceyi, kendi doğrularını arayıp bulmayı alışkanlık haline getirmiş insanların çok daha mutlu ve dengeli hayatlar yaşadıkları yönündedir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!