Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı

10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 68

“10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 68” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 68

OLMAK YA DA OLMAMAK

Yönerge: Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

İnsanın bütün düşünme ve bilme çabaları var olan şeylerle ilgilidir. Düşündüğümüzde, anımsamaya çalıştığımızda ya da bilmek ve anlamak istediğimizde var olan, var olduğunu düşündüğümüz bir şeye yöneliriz. İnsan aynı zamanda çeşitli varlıkların da bulunduğu bir dünyada yaşar. Nesneler, olaylar ve kişiler var olan şeyler olarak bizim dünyamızda yer alırlar. Doğa ve kültür dünyası, insanın felsefe, bilim, sanat ve diğer açılardan kavramaya, anlamaya çalıştığı gerçekliği oluşturmaktadır.

Felsefenin varlık kavramıyla ve varlığa ilişkin problemlerle ilgilenen disiplinine varlık felsefesi ya da ontoloji adı verilmektedir. Felsefenin başlangıcından itibaren bütün filozofların “varlık problemi” üzerine düşündüklerini saptamak mümkündür. Varlık felsefesinin, bir bakıma felsefenin başlangıcıyla ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Öncelikle “varlık” kavramı, felsefede hangi anlamlara gelmektedir, bunun kısa bir açıklamasını yapmak yerinde olur. Çünkü sanat da bilim de ve diğer disiplinler de varlıkla, var olan şeylerle ilgilidir. Ancak felsefenin varlıktan anladığı şey, acaba nasıl tanımlanabilir, kendine özgü yanları nelerdir? Felsefenin temel kavramlarından biri varlık kavramıdır. Bu kavramı ilk olarak Parmenides’in kullandığı görülmektedir. Varlık; var olan şey, var olduğu söylenen şey; var olanın varoluşu biçiminde tanımlanabilir. Ancak burada var olan şeyler ile varlık arasında bir ayrım yapılması söz konusudur. Örneğin Aristoteles “var olanların varlığı” derken, var olanların çokluğu içinde ortak olan, özdeş olan şeyi anlamaktadır. Varlık kavramının başka bir anlamı da oluş ve yok oluşun karşıtı olarak belirir. Bu açıdan varlık kavramı, kalıcı olanı, gelip geçici olmayanı ifade eder. Varlık kavramının üçüncü anlamı ise, bütün var olanları içine alan en genel kavram olmasıdır. Varlık kavramının diğer bir anlamı da görünüşün karşıtı olarak gerçekten var olanı dile getirmesidir.

Varlık kavramını genel olarak yukarıdaki şekliyle tanımlamaya çalıştıktan sonra şimdi de varlık felsefesinin hangi soruları ele aldığına değinmek yerinde olur. Varlık felsefesi ister real ister ideal varlık türünden olsun, varlığın en genel ve temel olan niteliklerini araştıran bir felsefe disiplinidir. Burada varlık hakkında pek çok soru sorulduğunu görürüz: Varlık nedir? Varlık var mıdır, varsa ne olarak vardır? Var olan her şeyin arkhesi (ilkesi-kökeni) nedir? Varlığın türleri nelerdir? Acaba yalnızca uzay ve zaman içinde bulunan maddi varlıklar mı vardır, yoksa başka niteliklere sahip olan tinsel/manevi/zihinsel varlıklardan söz edilebilir mi? Eğer iki çeşit varlık varsa, bunlar arasındaki ilişkiler nelerdir? Maddi varlık ile manevi varlık ya da başka deyişle beden ile ruh (tinsel/zihinsel varlık) arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Varlığın temel belirlenimleri nelerdir? Varlık ile,var olan şeylerle oluş/değişme arasındaki ilişkiler nelerdir? Oluş nedir, oluş var mıdır? Bu sorular ve bunlara eklenebilecek daha pek çok soru, varlık felsefesinin problemler alanını oluşturur. Söz konusu problemler, felsefenin başlangıç dönemlerinden günümüze kadar, filozoflar ve felsefe akımları arasında büyük tartışmalara yol açmış bulunmaktadır. Bir bakıma varlık kavramından ne anladıkları ve varlığa ilişkin problemlere yönelik tutumları, filozofların farklı düşünceler ve yanıtlar ortaya koymalarına neden olmuştur.

(Mustafa Günay, Felsefeye Giriş eserinden derlenmiştir.)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 68 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!