Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 173 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173

Bu köprü Görsel 3.52’te görüldüğü gibi rüzgâr etkisiyle rezonansa girerek yıkılmıştır. Köprünün doğal frekansıyla rüzgârın frekansının birbirine yakın değerde olması, köprünün rezonansa gelerek yüksek genlikle titreşimine neden olmuş ve köprü yıkılmıştır. Bu nedenle İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü gibi asma köprülerde askerî geçişlerde uygun adımda yürüyüş yapılması yasaklanmıştır çünkü yüzlerce askerin aynı anda aynı frekansla yürüyüş yapması köprünün rezonansa girmesine neden olabilir.

Yankı

Bir ses kaynağından çıkan dalgaların bir engele çarparak farklı doğrultuda hareket etmesine yansıma denir. Şayet ses kaynağından çıkan dalgalar, sert ve pürüzsüz bir yüzeye çarpıp yansıyarak kaynağa geri dönerse yankı denilen olay gerçekleşir. Yüksek tepelerin bulunduğu boş bir arazide bağırıldığında bir süre sonra kişinin sesi tekrar kendisine ulaşır. Yankı dediğimiz bu olayın gerçekleşebilmesi için atmosfer ortamında engel ile kaynak arasında en az 17 m uzaklığın olması gerekir. Bunun nedeni sesin o engele çarpıp bizim kulağımıza gelmesi ve bunun kulağımız tarafından algılanabilmesi için en az 0,1 s’lik süreye ihtiyaç olmasıdır. Ses hızının atmosferde yaklaşık 340 m/s hızla yayıldığı düşünülürse sesin 17 m uzaklıktaki engele çarpıp kulağımıza geri dönme süresi 0,1 s’dir. Ses dalgaları sert ve pürüzsüz yüzeylerde düzgün yansırken yumuşak ve pürüzlü yüzeylerde dağınık olarak yansır. Bu tür yüzeylerde ses dalgalarının bir kısmı soğrulur ve yansıtılmaz. Bunun en güzel örneklerinden biri, kar yağışının olduğu günlerde duyulan seslerin azalmasıdır. Aslında ses kaynakları her zamanki gibi aynı ses dalgalarını yayarken kar tanecikleri arasında ses dalgaları soğrularak yansıma miktarı azalmaktadır.

Sinema, opera ve konferans salonlarında sesin dinleyiciye anlaşılabilir düzeyde ulaşması önemlidir. Konferans salonlarında bu amaçla sahne yüzeylerinin ses dalgalarını yansıtma oranları büyük önem taşır. Sahne yan yüzeylerinin yüksek yansıtıcı özelliği taşıması hem konuşmacının rahat konuşabilmesi hem de ses kaynağından çıkan ses dalgalarının yansıyarak salona ulaşması açısından yararlıdır. Aynı zamanda dinleyici sıraları, basamak basamak yükseltilerek konuşmacıyı doğrudan görebilecek şekilde tasarlanır.

Görsel 3.53’te görüldüğü gibi ses dalgalarıyla bir cam bardak kırılabilir mi? Bu soru günümüzde deneylerle kanıtlanmış ve cevabı “Evet, kırılabilir.” olmuştur. Yapılan birçok deneyde ses şiddeti yükseltici cihazlar yardımıyla yüksek frekanslı ses yayan güçlü hoparlör yanına konulan cam bardağın rezonansa gelerek kırılabile- ceği görülmüştür. Ancak rock (rok) müziği vokalisti Jaime Vendera (Jeym Vendıra) 2005 yılında bir TV programı için yapılan deneyde kristal cam bardağı on iki denemeden sonra hiç mikrofon kullanmadan çıkardığı 556 Hz frekanslı ve 105 dB şiddetindeki ses dalgalarıyla kırmayı başarmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!