Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 80 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

SIRA SİZDE

Yarıçapları ve yükseklikleri eşit olan K konisi ve L silindirinden L’nin yere yaptığı basınç K’nin yere yaptığı basıncın iki katıdır. Buna göre cisimlerin özkütleleri oranı (dK/dL) kaçtır?

  • Cevap:

Cisimlerin yere yaptığı basınç, cismin ağırlığına ve temas ettiği yüzeyin alanına bağlıdır. İki cisim eşit yükseklikte ve aynı yüzeye temas ediyorsa, ağırlıkları arasındaki oran, yere yaptıkları basınç oranına eşittir.

K konisi ve L silindirinin yarıçaplarının ve yüksekliklerinin eşit olduğunu varsayalım. Bu durumda, koninin taban yarıçapı silindirin yarıçapına eşit olacaktır.

L silindirinin yere yaptığı basınç, P_L = W_L / A olacaktır.

K konisinin yere yaptığı basınç ise P_K = W_K / A olacaktır.

Yere yaptığı basınç iki katıdır, yani P_L = 2P_K

Bunu yerine yazarsak,

W_L / A = 2W_K / A

W_L = 2W_K

Cisimlerin ağırlığı, madde miktarının özkütle ile hacminin çarpımına eşittir.

W_L = m_L x g,

W_K = (1/3) x m_K x g x h

Burada, h koninin yüksekliğini ve m_L, m_K sırasıyla silindirin ve koninin kütlesini temsil eder.

Elimizdeki denklemleri birleştirerek

m_L x g = 2 x (1/3) x m_K x g x h

m_L = (2/3) x m_K

Cisimlerin özkütleleri oranı

dK/dL = m_K / m_L = m_K / ((2/3) x m_K) = 3/2

Cisimlerin özkütleleri oranı 3/2’dir.

SIRA SİZDE

Otomotiv mühendislerinden oluşan bir ekip bataklık zeminde batmadan ilerleyebilen bir araç tasarlamak istemektedir. Buna göre mühendisler tasarımlarında aracın hangi özelliklerini ön plana çıkarmalıdır?

  • Cevap:

Bataklık zeminler, araçların hareket etmesini oldukça zorlaştıran bir zemin türüdür. Bu nedenle otomotiv mühendisleri, bataklık zeminde batmadan ilerleyebilen bir araç tasarlamak için şu özelliklere dikkat etmelidirler:

Yüksek tork: Bataklık zeminde hareket etmek için, aracın yere yüksek tork uygulaması gereklidir. Bu nedenle, aracın motoru ve aktarma organları bataklık zeminde yeterli torku sağlayabilecek şekilde tasarlanmalıdır.

Hafif yapı: Bataklık zeminde hareket etmek için, aracın yükünün mümkün olduğunca az olması gereklidir. Bu nedenle, aracın yapısal parçaları hafif malzemelerden üretilmelidir.

Yüksek çekiş: Bataklık zeminde ilerlemek için, aracın tekerleklerinin yere iyi bir şekilde tutunması gereklidir. Bu nedenle, aracın tekerlekleri ve lastikleri bataklık zeminde yüksek çekiş gücü sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.

Yüksek boşluk: Bataklık zeminde hareket etmek için, aracın alt kısmında yer alan parçaların zemine temas etmesi engellenmelidir. Bu nedenle, aracın yere yakın olan parçaları (ön tampon, alt kaporta vb.) yüksek yapılmış olmalıdır.

Sıvı dinamiği: Bataklık zeminde hareket etmek için, aracın üzerinde bir sıvı filmi oluşturarak zeminle temasını azaltan sıvı dinamiği prensipleri kullanılabilir. Bu nedenle, aracın tasarımı bu prensiplere uygun şekilde yapılmalıdır.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!