Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

5. Borulardan oluşan sistemden şekilde gösterilen yönde hava akımı geçirilmekte ancak sıvıyla ilgili bir işlem yapılmamaktadır. Kaptaki sıvı, neden borulara bağlı olan tüpten boruların içine doğru yükselmekte ve havayla birlikte gösterilen yönde ilerlemektedir?
Günlük Hayatta:

  • Cevap: Bernoulli İlkesine göre akışkanların hızının arttığı yerde basıncı azalır. Hava, daralan boruda ilerlerken dar kesite geldiğinde hızı daha da artar ve basıncı azalır. Alt tarafta kaptaki sıvıya açık hava basıncı etki etmektedir. Pascal Prensibine göre sıvılar üzerlerine uygulanan basıncı aynen iletir. Açık hava basıncının etkisi altındaki sıvı, tüpün A ile gösterilen ucunda basıncın düşmesi nedeniyle hava akımı verilen borunun içine doğru yükselir ve hava akımına karışarak B ucundan çıkmaya başlar. Burada sıvıya hem vakumlama sağlanmış hem de sıvı küçük damlacıklar hâlinde püskürtülmüştür. Günlük Hayatta: Arabalardaki karbüratör sisteminde, kontrollü ateşleme (bunzen beki vb.) sistemlerinde bu durumdan faydalanılmaktadır.

6. Şekilde temsili olarak çizilen denizaltı kesitini inceleyiniz. Denizaltılar, denizin içinde yol alabilmekte; derinlere dalıp tekrar yüzeye çıkabilmektedir. Kenarlarındaki dört kapaktan gerektiğinde basınçlı hava ya da su girişi yapabilmektedir. Bu denizaltı, şekilde gösterildiği gibi suyun altındadır. Yapacağınız düzenleme ile su yüzeyine çıkmasını sağlayınız.
Günlük Hayatta:

  • Cevap: Denizaltılar dalmak için alt taraftaki kapaklardan içlerine deniz suyu alır. Bu sırada hava dolu bölmede üst kapaklardan dışarıya hava çıkışı olur. Tank su ile doldukça ağırlaşan denizaltı denizin dibine doğru dalar. İstenen derinlik, alınan su miktarı ile ayarlanır. Şekildeki denizaltının su yüzeyine çıkması için üst kapaklara bağlı bölmeden basınçlı hava verilmeli ve başlangıçta dalmak için alınan su boşaltılmalıdır. Günlük Hayatta: Batıkları ve batıkların içindeki ağır cisimleri su yüzüne çıkarmak için bu durumdan faydalanılabilir.

7. Arkeologların “Kapadokya”, “Petra Antik Kenti” ve “Mısır Piramitleri”nde yaptığı kazı çalışmalarında hep aynı biçimde tüneller görülmüştür. Üstelik bu tünellerin yapısı karınca yuvalarındakilerle de aynı şekildedir. İnsanlar, birbirinden bu kadar farklı yüzyıllarda ve çok uzak coğrafyalarda olmalarına rağmen neden aynı sistemde tüneller yapmış olabilir? Fizik yasalarıyla yandaki kazı bölgesi şemasında açıklayınız.
Günlük Hayatta:

  • Cevap: Tünelin birinci ucu diğerinden aşağıdadır. Buradan esen rüzgarlar havanın içeri girmesini sağlar. İkinci uçta, tünelin üzerinden ve içeriden esen rüzgârın daha hızlı olması sebebiyle hava basıncı azalır. Bu nedenle daha büyük basınçlı olan birinci girişten, daha küçük basınçlı olan ikinci girişe doğru hava akışı gerçekleşir. Bu akım yer altı şehrinin havalandırılmasını ve insanların yer altında yaşayabilmesini sağlar. Hayvanlar da yuvalarında aynı sistemi kullanır. İnsanlar farklı yüzyıllarda bu bilgiyi kullanarak havalandırma için aynı tünelleri yapmışlardır.

Bernoulli İlkesi ve kaldırma kuvveti, Birinci Bölüm’de yaptığınız düzenlemelerle gerçekleştirdiğiniz ya da nasıl gerçekleştiğini açıkladığınız durumlarda olduğu gibi günlük hayattaki birçok probleme çözüm üretebilmek için kullanılmaktadır. Siz de bu fizik kuralları ile günlük hayattan çözebileceğiniz bir problem belirleyiniz. Probleminize bir çözüm yolu tasarlayınız ve tasarımınızı çizerek açıklayınız.

Benim Problemim:
Benim Çözümüm:

  • Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!